Hva kan årsaken til hovne øyelokk og sti på øyet være?

Det kan være mange årsaker til hevelse på øyelokkene. Hvis begge øyelokk er hovne skyldes det oftest en generell tilstand i kroppen. Hvis det bare er det ene, er årsaken gjerne en sykdom i eller rundt selve øyelokket.

Den vanligste årsak til hevelse av begge øyelokk er rett og slett at det er litt for meget væske i kroppen. Væsken har lett for å samles der på grunn av at huden er så løst bundet til øyelokkene.

Dette ser vi svært ofte, særlig hos kvinner når de kommer opp i middelalderen. Vanligvis er det verst om morgenen og gir seg utover dagen.

Hva kan gjøres med dette?

For sikkerhets skyld bør man undersøke om årsaken kan være en bakenforliggende sykdom, for eksempel en nyresykdom eller stoffskiftesykdom.

Hvis man ikke finner tegn til det, kan man først prøve å ligge litt høyere med overkroppen og hodet om natten. Eventuelt kan man forsøke med en liten dose vanndrivende midler etter samråd med lege.

Hva kan være årsak til plutselig hevelse av øyelokkene?

Akutt innsettende hevelse av øyelokkene på begge sider skyldes oftest allergi. Da er det gjerne samtidig tegn til øyekatarr.

Hvis det bare er øyelokkene på den ene siden som hovner opp, får man tenke på en betennelse der. Ofte dreier det seg om en sti på øyelokket.

Hva er en sti på øyet?

Det er en akutt betennelse i en av de små kjertlene som sitter i øyelokket enten helt ute på kanten eller litt inne på øyelokket.

Oftest kan man se stien som en rød og øm liten hevelse, men noen ganger sprer hevelsen seg slik at det blir vanskelig å se stien i det hovne øyelokket.

Hva gjør man med en sti?

Den behandles best med en antibiotisk salve og går gjerne tilbake i løpet av noen dager. Noen ganger går det hull på den, og det tømmer seg noe puss.

En sjelden gang kan det være fornuftig at legen åpner den og får tømt pusset ordentlig ut.

Hvorfor er enkelte mennesker plaget av stadig nye stier på øyelokkene?

Oftest skyldes det at de har en kronisk betennelse i røttene av øyevippene som det kan være vanskelig å bli helt kvitt.

Man må gjerne behandle i mange uker med en antibiotisk salve som gis grundig inn i øyelokkskanten morgen og kveld.

En ensidig hevelse av øyelokkene kan også for eksempel skyldes et insektstikk eller en betennelse i en nærliggende bihule.