I hvilke situasjoner kan øynene skades?

I de fleste tilfeller dreier det seg om mekaniske skader hvor øyet treffes av en stump eller spiss gjenstand.

Barneskader er hyppige. For de minste barnas vedkommende kan det skje ved lek med for eksempel spiss saks.

For de større barna dreier det seg om pil og bue, luftgevær eller eksperimentering med knallperler og patroner.

Hold barn unna slike gjenstander.

Hva med sportskader?

Sportskader er meget vanlige. Større gjenstander som for eksempel fotball eller hockeykølle, fanges gjerne opp av øyehulens benete kant.

Det fører til en skade av underhudsvev rundt øyet med blødning og hevelse av øyelokkene og gir det bildet som populært kalles en blåveis.

Oftest viser det seg at selve øyet har sluppet ganske bra fra en slik skade fordi det ligger beskyttet inne i øyehulen.

Verre er det hvis øyet blir truffet av en mindre ball som squashball, bandy- eller golfball. Det blir ofte en stygg øyeskade.

Hva skjer ved splintskader?

Metallsplinter var tidligere en meget vanlig årsak til øyeskader i industrien. Nå ser man det sjelden fordi arbeidere som driver med virksomhet hvor det er risiko for slike skader er pålagt å bruke beskyttelsesbriller.

Nå ser man slike skader først og fremst under arbeid i hjemmene.

Små glødende splinter fra metallsliping eller boring trenger sjelden særlig dypt inn i hornhinnen. De lager et smertefullt sår, og ved inspeksjon av øyet sees gjerne en liten brun flekk. Skaden etterlater seg et lite arr, og hvis det sitter helt sentralt på hornhinnen vil det sjenere synet litt.

Verre skader ser man der hvor det blir slått med hammer mot metall eller slegge mot sten. Hvis man under slik virksomhet merker at noe fyker mot øyet, har kanskje en splint trengt helt inn i øyet.

Ved alle splintskader bør lege oppsøkes så snart som mulig.

Hvilke andre øyeskader skjer i hjemmene?

Noe av det mest alvorlige er sprut av etsende væsker.

Det kan dreie seg om væsker som brukes til renhold og rensing som for eksempel lut, Plumbo eller salmiakk. Av andre ting kan nevnes kalkholdige blandinger hvor man sjelden vet hva de inneholder av ulesket kalk.

Ganske ofte spruter det i begge øyne, og en slik etsing kan skade hornhinne og bindehinne meget alvorlig.

Hva er førstehjelpen ved etseskade?

Førstehjelpen i hjemmet er viktig. Skyll omgående det skadde øyet med rikelig vann fra springen.

Vanskeligheten er å få vannet ordentlig inn på øyet. Det hjelper ingen ting å skylle mot et gjenknepet øye.

Fyll vann i vasken og stikk ansiktet ned i vannet så lenge du orker. Tving øyelokkene fra hverandre med fingrene og rull med øynene. Flere ganger. Deretter avsted til lege.

På utsatte steder i industrivirksomhet brukes beskyttelsesbriller, og det finnes spesielt utstyr til øyeskylling samt trenet personell til å gjøre det.

Hva er sveiseblink?

Det er en forbrenning av ultrafiolette stråler akkurat slik som man ser ved snøblindhet eller hvis øynene ikke er ordentlig beskyttet i solarium.

På samme måte som huden kan bli rød og irritert når den utsettes for meget sol, får man en overfladisk skade av øyets hornhinne og bindehinne.

Det finnes alle grader av en slik forbrenning, fra en forholdsvis ubetydelig rødhet og ubehag i øyet til en intens lysskyhet som gjør at man ikke kan åpne øynene.

De dypere deler av øyet, sanseceller eller synsnerve er ikke skadet ved denne tilstand.

Uttrykket blindhet beskriver bare at man har vondt for å se fordi man ikke klarer å åpne øynene ordentlig på grunn av den intense lysskyheten.

Ved snøblindhet er det typisk at det går noen timer før symptomene melder seg for fullt. I de verste tilfellene tar det flere dager før det går over, men det etterlater ikke arr på øynene.

Bruk ikke bedøvende øyedråper. Det får det bare til å trekke mer i langdrag. Ta heller noen beroligende og smertestillende tabletter.

Fordi det er en rekke små sår på hornhinnen bør det brukes en antibiotisk øyensalve. En lett trykkbandasje på øynene kan være lindrende.