Hilde var i begynnelsen av trettiårene. Hun vurderte å få forstørret brystene ved en privat klinikk. Før hun bestemte seg ønsket hun å snakke med en som ikke hadde økonomiske utbytte av hennes beslutning.

Pasient Det er jo litt betenkelig å bare rådføre seg med de som tjener penger på at jeg opererer meg!

Hilde var usikker på hva hun skulle gjøre. Hun hadde lest om kvinner som hadde angret på slike inngrep.

Pasient Jeg vet at mange mener at det er usikre, dumme eller selvoppatte damer som driver med slikt! Foreldrene mine og gamle venninner ville dø om de fikk vite om det!

Hun fortalte at en ny venninne som i utgangspunktet hadde større pupper en henne hadde blitt operert. Og en på jobben hadde puttet silikon inn i leppene. Disse jentene hadde rådet Hilde til å operere seg. De hadde fortalt at de følte seg mye bedre og fikk større selvtillit etterpå.

Pasient Det har jo blitt veldig vanlig. Hvorfor kan ikke jeg også gjøre det? Vi foretar oss jo mye annet for å se godt ut. Hvorfor er dette så ulikt det andre vi gjør?

Det er vanskelig å vite hva man skal gi til råd i en slik situasjon. Alderen hennes tilsa at hun var voksen nok til å bestemme selv. Hun jobbet mye og hadde god råd.

"er løsningen å endre utseende ved hjelp av et kirurgisk inngrep? Blir man tryggere og mer lykkelig av det?"

 

Mange kvinner ønsker å få utført kosmetiske inngrep. Vanligvis er det brystene de vil ha endret. Ikke sjelden ønsker de å få dette gjort allerede i 17-18 års alder. Kroppen er på dette tidspunktet stort sett ferdig utviklet. Men mange er fortsatt i en usikker og sårbar fase i livet. Og det er ikke alltid at problemene man føler i 18-årsalderen, er like store noen få år senere. Samtidig er det viktig å ta på alvor unge menneskers ønske om å være attraktive og populære. Men

Hilde hadde en normal skikkelse og det var ikke åpenbart hvorfor hun ville operere seg.

Lege Er du sikker på at du ville føle seg bedre etter en operasjon?

Hilde sa hun trodde det. En gang på gymnaset hadde hun hørt av en gutt at hun hadde små pupper. Kommentaren hadde dessverre festet seg og skadet selvbildet hennes. Jeg sa at jeg skjønte at en slik bemerkning gjorde vondt selv om den ikke hadde rot i virkeligheten.

Ofte vurdere kvinner med et helt normalt utseende å endre det ved hjelp av plastikkirurgi. Hvis man overveier slike inngrep, bør en så godt en kan tenke over om det er kroppsdelen man ønsker operert som er det egentlige problemet. Eller er det andre ting en kan gjøre for å få det bedre med seg selv.

Mennesker som har fått gjort en plastikkirurgisk operasjon blir ikke alltid mer lykkelige. Når en ”feil” er rettet opp så endrer man ikke sjelden fokuset til en annen kroppsdel. Andre ganger kan kosmetiske operasjoner hjelpe på selvbildet og gjøre at man får det bedre. Grenseoppgangen mellom hva som er store avvik som bør rettes på og hva som er mindre og uvesentlige mangler er vanskelig. Den plastikkirurgiske industrien forvalter her et stort ansvar. Iblant kommer økonomiske interesser i konflikt med å gi de beste rådene.

Jeg fortalte Hilde om de medisinske sidene av inngrepet, og hva jeg mente hun burde vurdere før hun bestemte seg. Jeg fortalte at kroppen kan kapsle inn putene på en slik måte at brystene etter hvert blir runde og harde. Dette er ikke farlig, men gjør at brystene ser unaturlige ut. Inngrepet kan også medføre blødninger og infeksjoner. Et brystforstørrende inngrep er dessuten en kostbar affære.