Det luktet ofte alkohol av Odd når han kom til legekontoret.

Odd kom for å få sjekket blodtrykket sitt. Han var overvektig og hadde for høyt blodtrykk. Det høye blodtrykket var blitt en så stor belastning for hjertet hans at det ikke lenger pumpet så godt som det burde.

Vi snakket om kosthold, røyking og fysisk aktivitet i tillegg til den medisinske behandlingen av blodtrykket hans. Jeg hadde lenge hatt inntrykk av at Odd drakk noe mer alkohol enn det som er ønskelig. Han ønsket alltid en av de siste timene på dagen. Likevel luktet det ofte alkohol av ham.

Jeg spurte han hvor mye alkohol han drakk til vanlig.

Pasient Kanskje en pils om dagen. Aldri noe mer, svarte han litt irritert. Jeg synes for øvrig at dere leger snart må kunne bestemme dere! Den ene dagen er alkohol sunt for både det ene og det andre, mens andre dager mener plutselig puritanerne av dere at alkohol så utrolig skadelig.

Lege Ja, det er vanskelig å følge med i alle nyhetene om effekter av alkohol. Og det er ikke alt som er framstilt helt korrekt. All solid forskning viser at mye alkohol farlig, og at moderate mengder alkohol kan ha positive og negative effekter på helsen.

Pasient Men det må da for guds skyld være mulig å si om det er mest skadelig eller mest gunstig?!

Odd snakket sakte og tydelig så jeg skulle forstå poenget hans! Jeg var enig med han i at det er mye forvirrende lesning om både kosthold og alkohol. Det skyldes blant annet forskningsresultater av tvilsom kvalitet iblant får ufortjent oppmerksomhet. For noen år siden ble det slått stort opp at en undersøkelse utført i det franske vindistriktet Bordeaux viste at det var gunstig å drikke seks til åtte glass vin om dagen. Ganske raskt kom det for dagen at undersøkelsen ikke holdt vitenskapelige minstemål. Men det var ikke en så spennende nyhet og fikk derfor lite spalteplass.

Men Odd hadde rett i at alkohol i små mengder reduserer risikoen for hjertesykdommer. Drikker man derimot for mye, er det negativt for både hjertet og blodtrykket. I tillegg blir leveren betent. Alkohol øker også risikoen for skader som følge fall, slagsmål eller drukning. Mange mister livet i trafikkulykker. Flere av de omkomne er uskyldige ofre for berusete sjåfører. Alkohol gjør også hverdagen utrygg og skamfull for ektefeller og barn.

Helsegevinstene skyldes først og fremst såkalte antioksidanter som blant annet finnes i rødvin. De gjør godt for hjertet og kan virke krefthemmende. Ut i fra det man vet i dag gir inntil et glass rødvin de fleste dager i uken helsegevinst for de fleste mennesker.

Pasient Ja, jeg mener nå bare at dere snart må kunne bestemme dere om alkohol er så farlig som det du mener.

Odd var blitt mer og mer irritert mens vi snakket. Jeg tror han ante at jeg ikke trodde på hans framstilling av hans drikkevaner. Men han holdt fast ved at han drakk lite og først og fremst fordi forskere sa at det var godt for hjertet hans. Jeg lot spørsmålet ligge til neste gang vi skulle treffes. Uten en god relasjon til Odd ville jeg aldri oppnå en konstruktiv dialog om hans forhold til alkohol.