Sonja slet med psykisk stress på grunn av mannens sjalusi.

Sonja fortalte at hun var helt stiv i nakken og skuldrene. Plagene hadde toppet seg nå i høst. Etter å ha undersøkt henne anbefalte jeg henne å prøve avspennende øvelser og å tøye musklene jevnlig i løpet av dagen.

Hun kunne også vurdere å tilpasse arbeidsstillingen i butikken og ved PC-arbeid. Jeg tilbød henne å skrive en henvisning til fysioterapi.

 

Lege Kanskje også mannen din kan massere skuldrene dine om kvelden?

Pasient Nei, jeg vil helst ikke nevne at jeg har vondt. Da får han bare vann på mølla om at jeg må redusere jobbingen og de andre tingene jeg gjør. Hver gang jeg nevner skuldersmerter sier han at det er selvforskyldt fordi jeg driver med for mange aktiviteter.

Lege Ja, skulder og nakkesmerter forverres gjerne ved psykisk stress og belastninger. Hvilken betydning har dette for dine plager?

Pasient Jeg også tenkt på den problemstillingen. Men jeg driver jo nettopp med aktivitetene mine fordi jeg trives med dem og blir ikke stresset av det! Min mann er derimot sjalu, og sier at jeg bør slutte å jobbe og heller være hjemme om kvelden. Han vil ha meg for seg selv og liker ingen av venninnene mine. Jeg føler nok heller at jeg sliter med psykisk stress på grunn av ham!

Lege Når man er et par må man jo ofte finne kompromisser. Jeg skjønner at han kan kjenne seg til overs hvis han knapt ser deg!

Pasient Du, hør nå her! Jeg jobber ikke lange dager og har middag på bordet hver dag klokka halv fem! Jeg trener fast en gang i uke og går ellers tur innimellom med venninner. Mannen min og jeg har alltid helgene sammen og i tillegg i hvert fall fem av syv kvelder i uken, bare han og meg!

Lege Ja, da ser dere jo hverandre ganske mye. De fleste mennesker trenger å ha noe tid for seg selv. Har dere forsøkt å finne en samværsform begge kan akseptere?

Pasient Det har vi, men foreløpig har det ikke hjulpet. Jeg føler dessuten at tiden vi har sammen heller ikke er spesielt positiv. Han spør meg mye om hva jeg har gjort, og stiller deretter kontrollspørsmål for å se om jeg virkelig snakker sant. Han vil helst at vi bare skal være hjemme sammen. Jeg vet ikke hvor lenge jeg orker å fortsette slik og har iblant tenkt at jeg vil flytte fra han – i hvert fall for en periode.

Mennesker er ulike på alle måter. Det gjelder også behovet for frihet, trygghet og bekreftelse fra partneren. Hva frykter mannen når Sonja går på jobb eller er ute om kvelden? Har han grunn til å ikke stole på henne eller er han spesielt sårbar? Eller har han først og fremst et ønske om å kontrollere hennes handlinger?

Mennesker som er plaget av sterk sjalusi har ofte opplevd utrygge og ustabile forhold tidligere i livet. Det har svekket selvfølelsen og evnen til å vise andre mennesker tillit.

Sykelig sjalusi kan også oppstå i forhold der partneren selv tillegger partneren motiv som man selv har – omtrent som tyven som tror at alle stjeler. En mann som kjenner seg fristet til å være utro, kan lettere tro at kona har de samme tankene.

Sonja og mannen var inne i en ond sirkel der han var sjalu, misfornøyd og negativ. Hun på sin side orket ikke mer av dette og følte seg kvalt. Det var viktig at de fikk snakket ut om problemene og klarlagt hvorfor de hadde så ulike behov. Sonja må få han til å forstå at hun er til å stole på. Han må prøve å gå i dypet av seg selv og forsøke å finne ut om det er hans utrygghet som er den egentlige årsaken til vanskene de har.

Lege Hva tror du kommer til å skje, Sonja? spurte jeg.

Pasient Jeg ønsker jo på en måte at vi skal finne tilbake til hverandre. Jeg trives med ham. I alle fall gjorde jeg det tidligere da han var mindre sjalu. Vi kommer uansett ingen vei når han ikke vil snakke om det, og det vil han jo ikke. Jeg tenker også på at jeg allerede er i femtiårene, så jeg føler at det haster litt hvis jeg skal klare å skape meg et godt liv på egenhånd. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre nå.

Lege Dere har jo hatt det bedre før, og da kan det være mulig å finne tilbake igjen. Det kan hende at du angrer hvis du forlater ham uten å prøve å prøve å snu denne situasjonen. Jeg forstår at du har forsøkt dette allerede. Orker du å prøve en gang til?

Sonja sa hun var usikker, men sa hun ville tenke på det. Hun så sliten og fortvilet ut da hun forlot kontoret.

Foto: © iStockphoto.com/theprint