Henning hadde alltid vært en urokråke. Som barn havnet han ofte i slåsskamp, og han klarte ikke å holde orden på tingene sine. Hans intellektuelle ferdigheter var det ingenting i veien med. Men han ble lett distrahert og i mange sammenhenger fikk han ikke brukt evnene sine.

Jobblivet ble derfor vanskelig. Krav til produktivitet og omstilling taklet han dårlig. Han hadde hatt en rekke sykemeldinger og var nå motløs.

Pasient Jeg klarer ikke å se for meg en fremtid på den arbeidsplassen. Om nettene ligger jeg våken og tankene spinner. Jeg gruer meg til møter, jeg får diarè og vondt i hodet. Jobben gjør meg rett og slett syk. Jeg blir utmattet ved tanken på alle telefonene og folkene som fyker rundt meg hele tiden i kontorlandskapet der jeg sitter. Stress, stress og stress. Jeg blir sint av å hele tiden bli avbrutt.

Han så blek og medtatt ut.

Lege Tar det lang tid for deg å gjenvinne konsentrasjonen når du blir forstyrret?

Pasient Ja, jeg kommer helt ut av det. Noen ganger blir jeg så arg at jeg sparker i pulten og ser svart. Kollegaene tror jo jeg er sprø. Etterpå får jeg problemer med å se dem i øynene.

Henning ristet på hodet.

Lege Når du jobber med en oppgave, klarer du å ha neste i bakhodet?

Pasient Nei, den presser seg fram, og jeg blir stående å spinne rundt og vet ikke hvor jeg skal begynne, sa Henning og veivet med armene.

Lege Hvordan fungerte du i klasserommet da du var barn?

Motløsheten senket seg over ham igjen.

Pasient Jeg fikk alltid kjeft av læreren fordi jeg vandret mye. Det var så vanskelig å følge med når det skjedde mye rundt meg. På konferansetimene fikk foreldrene mine beskjed om at jeg var uoppmerksom og bråkete. Men det forbauset tydeligvis alle, år etter år, at jeg faktisk lærte en god del og gjorde det bra på prøver.

Lege Hvordan var det for deg å ha gruppearbeid?

Pasient Det var det verste jeg visste. Folk snakket i munnen på hverandre, og jeg mistet interessen og fikk vondt i hodet. Så fikk jeg kjeft for at jeg ikke bidro.

Lege Forrige gang nevnte du at du var blitt utredet av PP-tjenesten på ungdomsskolen. Du ga meg samtykke til å innhente rapporten. I den står det at du strevde med å konsentrere deg og å gjennomføre oppgaver. Du fikk diagnosen ADD., Attention Deficit Disorder. Det betyr at du har en oppmerksomhetsforstyrrelse, men at du ikke er hyperaktiv.

Pasient Ja, det er noe galt med meg. Der har du det svart på hvitt. Har du lyst til å fortsette å knekke selvtilliten min?

Lege Nei - langt i fra, men når vi har klarhet i hva du strever med kan arbeidssituasjonen din tilrettelegges. Du sliter med å forholde deg til mange ting på en gang. Noen trenger briller for å utføre sitt arbeid. Du må ta en ting av gangen for å jobbe godt. Vi er forskjellige.

Pasient Tror ikke det er realistisk at jeg får jobbe i fred når jeg sitter i kontorlandskap. Det summer rundt meg av stemmer, telefoner ringer og folk spør meg om ting hele tiden. Jeg er redd jeg kan bli så stressa at jeg slår til noen. Jeg har allerede ødelagt en kopimaskin i raseri.

Lege Hvis du ikke har tro på at det går an å tilrettelegge arbeidssituasjonen din, så kanskje vi skulle tenke på attføring?

Pasient Hva er det?

Lege ##1##Attføring kan ha ulike former. Det er et tilbud om veiledning, etterutdannelse og tilrettelegging av arbeidssituasjonen. Hensikten er å hjelpe arbeidstakere til å beholde arbeidet og arbeidssøkere til å få arbeid.## Noen omskolerer seg. Andre får arbeidstrening. Trygdekontoret finansierer tiltakene etter råd fra lege eller psykolog. Hva slags jobb tror du du kunne trives med?

Pasient Jeg må være min egen sjef og ta en ting av gangen. Jeg orker ikke å forholde meg til mange mennesker. Faktisk kunne jeg tenkt meg å være sjåfør, kjøre fra A til B og så være ferdig med den oppgaven.

Henning smilte mens han sa ut i luften.

Pasient For noen år tilbake hadde jeg sommerjobb som sjåfør for en møbelkjede. Jeg trivdes med å sitte for meg selv i varebilen og la tankene vandre.

Lege Men hva med utdanningen din som multimediadesigner?

Pasient Jeg orker ikke presset. Kanskje jeg kan ta det opp igjen en gang, men nå vil jeg bare ha en jobb jeg kan fungere i. Enkelte dager har jeg vært så langt nede at jeg har trukket for gardinene og ikke gått i postkassen en gang. Hvordan skal jeg da klare å være kreativ og hyggelig mot kollegaer?

Lege Jeg fostår at det er vanskelig. Her er en brosjyre med informasjon om yrkesrettet attføring. Det er fint om du leser den og kommer tilbake om en ukes tid, så kan vi tenke høyt sammen videre. Jeg tror også du vil ha nytte av å få snakke med en saksbehandler ved Aetat om hvilke muligheter som finnes. Ta gjerne en kikk Aetat sine nettsider www.aetat.no før vi treffes neste gang.

Samtalen ble utviklet i samarbeid med spesialist i klinisk psykologi Marianne Skar.