Før ferien hadde Torhild lurt på hun på om hun burde sykemeldes. Hun følte seg utslitt og syntes ikke hun strakk til verken på skolen eller hjemme. Mannen hennes klaget på at hun hadde kort lunte og tok på vei for de minste ting.

Torhild hadde lite energi og mindre selvtillit enn vanlig. I tillegg sov hun dårlig, hadde beskjeden appetitt og hadde mistet inntressen for ting hun tidligere likte å drive med.

Pasient Jeg trodde jeg hadde fått ladet batteriene i sommer, men nå er jeg like trett og irritabel igjen. En elev i 5.klasse, Kaja, sliter sånn på meg. Hun forstyrrer til stadighet undervisningen. Jenta tar ikke beskjeder, svarer meg frekt og skaper masse uro i klassen. Hun er kjapp i hodet og får ofte de andre elevene til å le, gjerne av meg. Jeg føler meg så provosert av den ungen! Da jeg tok oppførselen hennes opp med foreldrene, virket de helt uforstående. Det er jo for ille at jeg skal begynne med piller eller bli sykemeldt på grunn av et uoppdragent barn.

Lege Hvordan har du forsøkt å løse konflikten med Kaja?

Pasient Hun påstod til stadighet at jeg behandlet henne urettferdig når jeg irettesatte henne. Hun er en veldig verbal unge som er god til å argumentere. Jeg begynte derfor å notere ned alle regelbruddene hennes. Hver fredag tok jeg en kopi av ukens anmerkninger og sendte den hjem til foreldrene.

Lege Hjalp det?

Pasient Nei, snarer tvert imot. Jeg syns faktisk at hun ble enda frekkere. Når jeg oppsummerte anmerkningene viste det seg at de stadig ble flere. Hun lærte aldri!

Lege Virket hun opptatt av dine notater?

Pasient Åh ja, hun prøvde som vanlig å argumentere med at jeg var mye strengere mot henne enn mot de andre elevene, og at hun alltid fikk skylden. Og vet du hva? Etter hvert begynte hun å notere ned ting jeg gjorde feil. Hun ga meg anmerkninger hvis jeg var to minutter for sen med å låse opp gymgarderoben eller jeg leverte tilbake stilbunken en dag senere enn først annonsert og lignende. Jeg blir helt nervøs av henne.

Lege Det høres ut som om det er blitt en slags konkurranse mellom dere og at dere forsøker å få mest mulig på den andre.

Pasient Ja, det kan du si.

Lege Kanskje det lønner seg å konkurrere med motsatt fortegn?

Pasient Hva mener du?

Lege ##1##Forsøk å se etter unntakene. Noter når hun oppfører seg bra for eksempel hvis hun hjelper en med elev med fag, venter på tur, husker bøkene, er inkluderende i lagspill og så videre.##

Pasient Men må hun ikke lære seg regler og grenser?

Lege Jo, for all del. Men nå høres det ut som om hun føler at du er på jakt etter feil hos henne, og at hun forsvarer seg med nebb og klør. Maktkampen mellom dere tiltar, og du blir sliten og irritabel. Er det verdt det?

Pasient Men vil jeg ikke miste all autoritet hvis jeg plutselig skal begynne å smiske med henne?

Lege Det er ikke et nederlag å søke en god løsning på et problem. Prøv å være genuin i dine positive kommentarer. Bruk kikkertsyn og forstørr opp det som er bra hos henne. Forsøk å overse det andre en stund. Send gjerne de positive anmerkningene med hjem til foreldrene for underskrift.

Torhild ville gjøre det. Vi ble enige om å treffes igjen om tre uker. Kanskje var hun og Kaja kommet inn i et mer konstruktivt spor. Og muligens ville foreldrene bli mer lyttende til eventuell kritikk når de opplevde at læren ikke bare var opptatt av datterens feil.

Samtalen ble utviklet i samarbeid med spesialist i klinisk psykologi Marianne Skar.