Mads ønsket å bli rusfri slik at han kunne se datteren sin på seks måneder.

Mads er 35 år. Han har misbrukt ulike typer narkotika gjennom mange år og vært til avrusning ved flere anledninger. Han er et trivelig og spennende menneske, men lever ganske rotete dels som følge av misbruket.

Den ene grunnen til at han kom i dag var for å spørre om resept på et beroligende og vanedannende middel for å minske ubehaget mens han trapper ned heroinmisbruket. Jeg sa at jeg dessverre ikke kunne gi han resepten ettersom jeg var tvilende til at middelet vil hjelpe han med å bli rusfri. I stedet tilbød jeg han et ikke-vanedannende middel. Han syntes ikke det var særlig ok, men godtok svaret.

Mads ønsket også behandling for en infeksjon i armen etter en overfladisk blodpropp som følge av sprøytestikk. Jeg renset såret grundig, skrev resept på antibiotika og foreslo at han kom tilbake dagen etter for en kontroll.

Vi snakket deretter litt om hans tanker om livet videre.

Pasient Jeg ønsker å bli rusfri blant annet for å kunne sammen med datteren min. Hun er seks måneder gammel nå, og jeg har nesten ikke sett henne. Moren hennes nekter meg samvær med jenta så lenge jeg er rusa. Det skjønner jeg faktisk godt. Jeg tror også kanskje Karen, moren til dattera mi, og jeg kan bli kjærester igjen hvis jeg holder meg ”clean”.

Lege Hvordan har du klart å kutte ut rusmidler tidligere?

Pasient Det som virket best var å være på en klinikk i Danmark. Den er drevet av tidligere narkomane, og der trappet de ned Metadon over en uke. Det var ganske hardt men ”funket”. Jeg tror jeg vil prøve å komme tilbake dit. Har i hvert fall tatt kontakt med dem for å høre om de har plass, og det har de. Må bare skaffe penger til oppholdet. I kommunen hvor jeg bor gir de ikke støtte til opphold ved denne klinikken, men i nabokommunen gjør de det. Ganske rart egentlig... Men familien har sagt de vil hjelpe meg med kostnadene.

Lege Har du tenkt over hvordan du skal holde deg rusfri etter oppholdet?

Pasient Jeg må i hvert fall holde meg unna de folka som bruker stoff, og så må jeg sørge for å komme i gang med noe litt fast å gjøre i hverdagen.

Jeg sa jeg seg syntes at det hørtes fornuftig ut. Vi ble enige om å snakke videre om livet hans som rusfri neste dag. Det gjorde vi og la en konkret ukeplan for tiden etter oppholdet.