Sover du godt?

Søvnmangel er blant de fem vanligste årsakene til at folk kontakter lege. Hver tredje voksne har søvnproblemer i perioder. Plagene er ofte forbigående, men hos mange blir de langvarige og en årsak til redusert livskvalitet.

Sover du godt?

Multippel sklerose

Cirka 8000 nordmenn har MS. Flere kvinner enn menn rammes. De vanligste symptomene er problemer med balansen, nedsatt kraft, synsforstyrrelser, tretthet, forstyrret blære...

Multippel sklerose

Kom i form!

Ønsker du å komme i form? Besøk vår temaside om idrettsmedisin.En ny studie viser at økt fysisk aktivitet forlenger livet like mye som å slutte å røyke.

Kom i form!

Samtale mellom en pasient og lege Christian Anker

Annes mann hadde misbrukt alkohol siden han var i 20-årene.

Anne kom inn og så sliten og dradd ut i ansiktet. Hun hadde ved flere anledninger fortalt om Ivars alkoholforbruk. Mannen hennes hadde misbrukt alkohol siden tyveårene. Nå var han snart 60 og problemet hadde tiltatt betydelig.

Pasient Jeg orker ikke mer! Nå må du hjelpe meg med Ivar.

Ivar hadde alltid slitt med å begrense alkoholinntaket i festlige anledninger. Han ble som regel full allerede på begynnelsen av alle fester og middager de gikk til. Da ble han kranglete og vanskelig, men pleide å sovne ganske raskt. Anne fortalte at hun på en måte ble vant til at han ble full og måtte bæres hjem. Hun hatet den aggressive måten han oppførte seg på, og syntes derfor at det nesten var greit at han sovnet slik at han i alle fall ikke spredte uhygge rundt seg.

Alkoholforbruket hadde økt gradvis gjennom mange år. Fra å ”bare” være festfyll var han etter hvert blitt full hver eneste fredags- og lørdagskveld. De siste årene hadde problemet forverret seg ytterligere. Nå var han tydelig beruset hver eneste dag. Anne fortalte at en kollega av Ivar hadde betrodd henne at Ivar hadde mistet jobben sin på grunn av alkoholisme.

Pasient Men dette nekter han selvsagt for! Han forklarer alle at det var en nedbemanningsprosess der mange måtte gå, men det var bare jo ham som sluttet…

Anne hadde vært hjemmeværende hele livet med de fire barna de hadde fått. Nå var de flyttet ut, og Anne og Ivar gikk begge hjemme i leiligheten hele uken.

Pasient Ja, du vet. Jeg er en gammeldags kvinne. Jeg tenkte at jeg måtte holde ut for barnas skyld til de ble voksne. Nå har jeg gjort det og angrer fryktelig. Jeg føler at jeg har kastet bort livet mitt på en alkoholiker som ikke engang er takknemlig for at jeg har vært der for ham alle disse årene.

Lege Jeg skjønner at det har vært vanskelig for deg. Hva ønsker du å gjøre nå?

Pasient Jeg har snakket alvorlig med venninnene mine og kommet til at jeg skal gjøre et skikkelig forsøk på å få ham ut av dette her.

Lege Hva gjør du hvis han ikke vil, eller han ikke klarer det?

Pasient Ja, da vil jeg at vi skilles!

Anne mente alvor. Jeg hadde stor forståelse for at hun ikke orket mer. Hun hadde i alle år fortalt Ivar at drikkingen hans ødela familielivet deres. Jeg spurte om hun hadde sagt til han at hun ville skille seg dersom han ikke sluttet å drikke. Det hadde hun ikke.

Pasient Han er nesten alltid beruset og derfor kranglete. Og da er det umulig å gjennomføre en ordentlig samtale om dette.

Det er svært belastende å leve sammen med en alkoholiker. Man vet aldri hva som skjer rundt neste sving. Mange orker ikke dette i lengden, og det er forståelig. Men livet er også vanskelig for den som er alkoholiker.

Medfødte arvelige faktorer spiller en viktig rolle ved alkoholisme. Det er egenskaper som er nedfelt i vedkommendes gener og som gjør at det skal lite til før man misbruker rusmidler hvis anledningen byr seg. Vi som ikke er alkoholikere kan derfor ikke uten videre hevde at alkoholikere utelukkende er holdningsløse mennesker som bare enkelt kan ta seg sammen.

Det er ikke lett å si til en ektefelle at de bare skal stikke. Og det gjør man jo vanligvis ikke ved andre sykdommer som er belastende for ektefellen til den syke. Men alkoholisme er annerledes enn mange andre lidelser. Alkoholikeren både kan og må gjøre noe med alkoholforbruket sitt.

Mange ganger skader alkoholisme familielivet så alvorlig at ektefellen må forlate misbrukeren for å redde eventuelle barn og seg selv. Noen ganger er en reel trussel om å bli forlatt nødvendig for at han skal gjøre noe med avhengigheten av alkohol. Det er ofte ikke tilstrekkelig at ektefeller og familie ber alkoholikeren om å slutte å drikke.

En alkoholiker fornekter som regel sitt rusproblem. Han eller hun mener ofte at forbruket er normalt selv om det daglig inntas store mengder. Det kan delvis skyldes at drikkevanene endrer seg gradvis slik at vedkommende selv ikke merker utviklingen. En alkoholiker anser gjerne sine drikkevaner som kultiverte og kontinentale.

Det er bare alkoholikeren selv som kan bestemme seg for å slutte å drikke. Men påørende kan støtte vedkommende og legge til rette for et alkoholfritt og hyggelig miljø.

Pasient Hvordan synes du jeg skal gå frem overfor Ivar da?

Lege Du kan godt ta ham med hit til meg!

Jeg forklarte at jeg kunne undersøke han og synliggjøre for han skadene drikkingen påførte kroppen hans. Undersøkelsene ville sannsynligvis vise at alkoholforbruket langt overskred det som var helsemessig forsvarlig. For noen er er dette en vekker. Andre bryr seg mindre om slike funn.

Jeg forklarte Anne at jeg ikke trodde det var tilstrekkelig for Ivar å trappe ned. For mange alkoholikere gjør den første drinken at vedkommende ikke klarer å stoppe før han eller hun er svært beruset og nærmest ikke klarer å drikke mer. Slik jeg kjente Ivar måtte han nok slutte å drikke helt.

Jeg ga Anne noen brosjyrer fra Anonyme Alkoholikere, AA, som hun kunne lese og eventuelt gi til han før han kom til legeundersøkelse. Jeg sa at jeg trodde at AA kanskje kunne hjelpe Ivar med å finne en vei ut av uføret han var i.

AA er er en vedensomfattende organisasjon som ble startet i USA i 1935. Det finnes internasjonalt over 100 000 AA-grupper med over to millioner medlemmer i 150 land. Her i Norge er det 170 AA grupper. AA har et program basert på total avholdenhet der man får hjelp til å holde seg edru ved å delta på daglige gruppemøter hvor man deler erfaringer og gir hverandre støtte og håp. Medlemskapet er hemmelig. Ingen får således vite om man går på AA-møter. Det eneste kravet for å bli medlem er at man selv ønsker å slutte å drikke. Jeg har hatt flere pasienter som har benyttet seg at dette flotte tilbudet og med godt resultat.

Interesserte kan kontakte AA telefonisk og snakke med frivillige AA-medlemmer. Alle henvendelser blir behandlet strengt konfidensielt. Organisasjonene har et nettside med nyttig informasjon.

www.anonymealkoholikere.no (ekstern lenke)

Anne mente også at det første glasset med alkohol fanget ham slik at han fortsette å drikke til han stupte som hun kalte det.

Pasient Ja, totalavhold er nok en forutsetning hvis Ivar skal få bukt med drikkingen sin. Så får vi se da. Jeg er ikke overbevist om at han vil dette og evner å se at han faktisk er alkoholiker. Men jeg orker dessverre ikke mer. Han er nødt til å gjøre noe med drikkingen hvis vi skal ha en framtid sammen

5 Kommentarer

# Anonym 21-03-2009 12:53
Det som forundrer meg er at det ikke finnes tilstrekkelig informasjon rundt dette i helsevesenet. Jeg har forsøkt å finne hjelp for min manns alkoholprobleme r i lang tid. Forsøkte helsestasjonen, lege...men ingen visste helt hvor jeg skulle henvende meg. Jeg ble så frustrert og visste ikke hvordan dette kunne løses. Inntil jeg en dag fikk tips om Blåkors. Å komme inn i systemet tar laang tid, men det har gitt meg nytt mot og forståelse, veiledning, min mann har vel blitt litt mer bevisst, men står på stedet hvil....Tenk så mange mennesker som sliter med dette. Synes TV aksjonen var kjempebra. Å bevisstgjøre et helt folk på at dette er et stort og voksende problem!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 30-12-2008 15:49
Hvor lenge skal en være nødt til å være gift med en alkoholiker? Er 50 år nok? Ja, det er mer enn nok. Jeg er 74 år nå og synes det er grusomt at jeg har bare noen år igjen å leve. Og at de siste årene mine skal brukes til å passe på min mann så han i trygge omgivelser kan få leve ut sin lidenskap for alkohol. Blandingen med hjertemedisiner og alkohol gjør vel at jeg snart kan "håpe" på en forandring. Dette er et hjertesukk fra en fortvilet kvinne. Min medfølesle med alle som lever under samme fordhold.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 16-03-2008 17:39
min far er en alkoholiker.Han er helt Korka når han drikker det er helt forferdelig når han begynner.Han har ikke vært pappan min på 8 år.Jeg kommer i helgene når pappa lover og holde seg edru, han klarte det er periode, så begynte han igjen og drikke.Pappa tåler ikke Alkohol Det verste han drikker er sprit (gjennomsiktig , vann aktig)¨for litt siden brakk pappa beinet(mens han var full) Så når han er full kommer han seg ikke opp trappa (heldigvis for meg).Jeg har bedt pappa søke hjelp men når jeg bringer det opp får jeg en kald skuleder tilbake, det er som å snakke med en mur vegg.Hele familien på pappa sin side er sånn botsett fra onkelen min.Mamma er ikke alkoholiker men hu og pappa krangler hele tiden, jeg kommer alltid i kryssilden. Det føles som det er deg mot hele verden. Pappa sier han søker hjelp men Jeg vet ikke om jeg skal tro han.. En 13 år gammel jente
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 02-10-2007 16:48
Jeg er 28 år og har utdannelse som går på å jobbe med rusmisbruk så dette er ikke nytt el ukjent for meg. Min far har drukket tett i 10 år og det er helt forferdelig, nå har min mor flyttet fra han men han gir seg ikke likevel. Han er periode dranker og er forferdelig stygg (verbalt) med alle når han drikker. Vi hjelper han hele tiden med får bare drit tilbake, nå orker vi ikke mer. Det ødelegger alle forhold i familien
Svar | Svar med sitat | Siter
# Preben 25-03-2007 22:38
Dette var som om jeg skulle ha skrevet det selv. Det typiske for en alkoholiker er at hann/hunn er den siste som kan innrømme at hann/hunn har et problem, benektelsen er ofte det som tilslutt tar livet av mange alkoholikere desverre. Men de som er så heldige og har noen som er glad i en, en jobb, og som til slutt setter ned benet med beskjed om at, \"hvis du nå ikke gjør noe med ditt problem blir du helt alene her, du og flaska\" Hvis ikke en alkoholiker får noen konsekvenser av sin drikking, ja da får de heller ikke noen grunn til og sette flaska vekk. Men de som ikke bytter fylla med noe annet, ja de får det ikke så lett med å holde seg edru heller desverre. Høres dette kjent ut? En tørrlagt en.
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: Tånegl Sv: Tånegl

16/08/2017 11:57

Hvis ikke negleroten er skadet, vil neglen trolig vokse ut igjen. Det er mulig den ikke blir helt "perfekt" og...

Sv: Sår bak på hælen Sv: Sår bak på hælen

16/08/2017 11:23

Huden kan være rødlig i lang tid etter et gnagsår, spesielt etter gjentatte gnagsår på samme sted. Jeg...

Sv: Smerte i ståretåa Sv: Smerte i ståretåa

16/08/2017 10:59

Jeg foreslår at du bestiller en time nærmeste dager hos fastlegen din. Kombinasjonen av leddsmerter og...

Sv: Vondt i halsen Sv: Vondt i halsen

16/08/2017 10:55

Jeg har dessverre ikke forslag til forklaring på smertene. Ettersom du ikke har vondt når du svelger, er...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

16/08/2017 10:39

Stoffskiftet vurderes best med blodprøver. Hvis de er fine, er sannsynligvis stoffskiftet ditt normalt. Kuler...

Sv: Nervøs for hver eneste liten ting Sv: Nervøs for hver eneste liten ting

16/08/2017 10:37

Klikkelyder i kjeven er vanlig og sjelden uttrykk for alvorlig sykdom. En ertestor kul omkring kjevene eller...

Sv: skabb krem Sv: skabb krem

16/08/2017 10:35

Generelt anbefales at behandling mot skabb gjentas etter en uke. Ved et av produktene (Stromectol) anbefales...

Sv: Ms, og betennelser Sv: Ms, og betennelser

16/08/2017 10:31

Det er vanskelig å si hva som best vil hjelpe deg uten å undersøke deg og vurdere hva slags betennelser du...

Sv: flekker på tenner Sv: flekker på tenner

16/08/2017 10:28

Kaffe, pepsi, cola og rødvin setter flekker på tenner. Jeg tror ikke grønn te gjør det.

Sv: Crp Sv: Crp

16/08/2017 10:26

Jeg kjenner ikke til at det eksisterer en øvre grense som er assosiert med dødelig utfall, men generelt...

Sv: Hår-sekk infeksjon? Sv: Hår-sekk infeksjon?

02/08/2017 10:00

Ja - det er en mulig forklaring. Jeg anbefaler at du kontakter lege med spørsmål om du vil ha nytte av...

Sv: Menstrasjon... Sv: Menstrasjon...

02/08/2017 09:58

Typiske symptomer ved urinveisinfeksjoner er hyppig vannlating og svie ved vannlating. Symptomene passer...

Sv: Sv: Har ms - utfall h. side. Benet/foten er svake ... Sv: Sv: Har ms - utfall h. side. Benet/foten er svake ...

02/08/2017 09:56

Jeg kjenner dessverre ikke til andre tiltak eller behandling enn den du får nå. Det er positivt at du...

Sv: Mørk stripe under negl Sv: Mørk stripe under negl

02/08/2017 09:45

En mørk stripe nedover undersiden av en enkelt negl skyldes ofte en uskyldig blødning uten betydning, så...

Sv: kløe Sv: kløe

01/08/2017 15:42

Dersom du har utslett i tillegg til kløe kan det dreie seg om en hudsykdom, for eksempel elveblest. Det...

Sv: Strekkmerker Sv: Strekkmerker

01/08/2017 15:37

Strekkmerker skyldes svikt hudens elastiske fibre. Dette skjer først og fremst når kroppen er i endring som...

Sv: Medisiner for søvn Sv: Medisiner for søvn

01/08/2017 15:34

Stilnoct er vanedannende i den forstand at virkningen avtar etterhvert ved daglig bruk. Den kan også påvirke...

Sv: Deformert skulderparti Sv: Deformert skulderparti

01/08/2017 15:27

Hvis skuldrene er like "spisse", er det kanskje mest nærliggende å tenke at det ikke skyldes en skade eller...

Sv: kvalm og vont i magen Sv: kvalm og vont i magen

01/08/2017 15:25

Det er vanskelig å si hva "anfallene" med kvalme, svetting og smerter skyldes uten å vite mer om din helse...

Sv: førerkort Sv: førerkort

01/08/2017 15:18

CDT (carbohydrate deficient transferrin) er en blodprøve som vanligvis stiger hvis man drikker mer enn tre...

Sv: Pungen trekker seg sammen Sv: Pungen trekker seg sammen

21/07/2017 21:35

Like under huden i pungen er det en muskel. Den trekker seg sammen når huden utsettes for kulde....

Sv: Klamydia/sopp Sv: Klamydia/sopp

21/07/2017 21:31

En soppinfeksjon er en nærliggende forklaring og kan behandles med Canesten krem eller tilsvarende reseptfrie...

Sv: Blokkering av testosteron Sv: Blokkering av testosteron

21/07/2017 21:30

Jeg kjenner ikke til reseptfrie remedier som kan blokkere eller hemme effekten av testosteron.

Sv: Smerter ved sperm i skjeden Sv: Smerter ved sperm i skjeden

21/07/2017 21:29

Allergi mot sæd er sjelden. Typiske symptomer er kløe, rødhet og hevelse der man kommer i kontakt med...

Sv: Noe henger ut av underlivet! Sv: Noe henger ut av underlivet!

21/07/2017 21:26

Jeg antar at det er de indre kjønnsleppene du har lagt merke til.

Sv: Herpes Sv: Herpes

21/07/2017 21:25

Det er mulig å bli smittet av begge typene herpes i underlivet eller andre steder på huden.

Sv: Herpes Sv: Herpes

21/07/2017 21:25

Det er mulig å bli smittet av begge typene herpes i underlivet eller andre steder på huden.

Sv: Herpes Sv: Herpes

21/07/2017 21:25

Det er mulig å bli smittet av begge typene herpes i underlivet eller andre steder på huden.

Sv: Graviditet Sv: Graviditet

21/07/2017 21:02

Ettersom du har lavt stoffskifte er det viktig at du raskt oppsøker lege og får avklart om du er gravid. I...

Sv: Kneskade Sv: Kneskade

21/07/2017 20:59

Hvis du kan gå fint på beinet, er det mest sannsynlig ikke noe brudd, men helt sikker kan man dessverre ikke...

Sv: Galaktore Sv: Galaktore

21/07/2017 20:56

Prolaktin er et hormon som produseres i hypofysen, er kjertel som ligger midt inne i hjernen. Hormonets...

Sv: Flekk Sv: Flekk

21/07/2017 20:48

Det er vanskelig å si hva dette er uten å undersøke deg, men hvis flekkene klør kan de kanskje være...

Sv: Hoven mandel Sv: Hoven mandel

21/07/2017 20:45

Det er vanskelig å mene så mye om dette uten å ha undersøkt deg og sett mandlen(e) din(e). Hvis den ser...

Sv: er dette normalt? Sv: er dette normalt?

21/07/2017 20:43

Det er uvanlig lenge å tilbringe 30-60 minutter på toalettet daglig. Hvis grunnen til at det tar tid å få...

Sv: Hei Sv: Hei

21/07/2017 20:39

Jeg foreslår å ta en ny graviditetstest. Hvis den er positiv, er du trolig gravid. Dersom den er negativ og...

Sv: Flekk Sv: Flekk

16/07/2017 15:14

Det er vanskelig å gi en vurdering av flekken uten å se den. Kan du sende meg en lenke til et bilde av den?

Sv: Intens smerte i bryst Sv: Intens smerte i bryst

16/07/2017 15:11

Et sikkert svar på hva smertene skyldes kan jeg ikke gi deg uten å undersøke deg, men ut i fra beskrivelsen...

Sv: Seneskjedebetennelse Sv: Seneskjedebetennelse

13/07/2017 16:03

Jeg synes det er vanskelig å gi en vurdering av dette uten å undersøke henne. Men på denne siden kan du...

Sv: Underlivsplager Sv: Underlivsplager

13/07/2017 15:59

Kløe, svie og brenning kan skyldes en soppinfeksjon og i så fall lindres med reseptfrie kremer og/eller...

Sv: Pigmentløse flekker Sv: Pigmentløse flekker

13/07/2017 15:48

Muligens har du vitiligo. Det er en pigmentsykdom som er kjennetegnet av permanente lyse flekker på huden i...

Sv: Søvnproblemer Sv: Søvnproblemer

13/07/2017 15:47

Beskrivelsen kan ligne litt på søvngjengeri, men helt sikker er jeg ikke. Jeg synes helt klart at det vil...

Sv: Sv: Trenger hjelp til å diagonisere hva som feiler... Sv: Sv: Trenger hjelp til å diagonisere hva som feiler...

13/07/2017 15:41

Det er dessverre vanskelig å gi deg en god vurdering av denne problemstillingen pr brev uten å ha mulighet...

Sv: Asymmetriske bryster Sv: Asymmetriske bryster

13/07/2017 15:40

Jeg foreslår at du kontakter legen din når du er ferdig utvokst og ber om henvisning til en vurdering ved en...

Sv: Allergi mot jordbær? Sv: Allergi mot jordbær?

13/07/2017 15:36

Det er mulig at du er blitt allergisk mot jordbær. Det er ikke uvanlig hos personer som er allergiske mot...

Sv: Kosttilskudd: Niacin Sv: Kosttilskudd: Niacin

13/07/2017 15:33

Overdosering av niacin er sjelden hvis man spiser niacinrike matvarer. Men ved bruk av kosttilskudd er det...

Sv: Hematom? Sv: Hematom?

28/06/2017 14:24

Jeg er enig med fysioterapeuten at det kan være en rest etter blødningen som du kanskje hadde da du traff...

Sv: Objekt mot/i øyet Sv: Objekt mot/i øyet

28/06/2017 14:22

Dersom jenta ikke kniper igjen øyet eller gir uttrykk for noe ubehag og øyet ikke er rødt eller det renner...

Sv: Kvalme og oppkast Sv: Kvalme og oppkast

28/06/2017 14:20

Hvis kvalmen/oppkast skyldes matforgiftning, er det vanligvis ikke så mye man kan gjøre utover å vente på...

Sv: Vondt i venstre side rygg Sv: Vondt i venstre side rygg

28/06/2017 14:19

Vanskelig å si, men nyrestein, lungebetennelse eller annen lungelidelse er mulige forklaringer. Jeg synes du...

Sv: Heling etter vevsprøve av livmorshalskreft Sv: Heling etter vevsprøve av livmorshalskreft

28/06/2017 14:17

Hvis du ikke har andre symptomer og du er feberfri, ville jeg kanskje ha sett det hele an en dag eller...

Sv: Hjernerystelse Sv: Hjernerystelse

28/06/2017 14:15

Jeg foreslår å ikke heade eller å dunke hodet de nærmeste par månedene. Og det blir vel vanskelig å...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

28/06/2017 14:14

Du må nesten beskrive anfallene litt nærmere... Kan du det?

Sv: Føflekk Sv: Føflekk

28/06/2017 14:13

Det vil jeg tro lar seg gjøre, men pass på å dekke til såret/arret når du er i syden for å unngå å bli...

Sv: Bør man teste for HPV flere steder? Sv: Bør man teste for HPV flere steder?

28/06/2017 14:12

1. Vaksinen vil redusere risikoen for reinfeksjon. 2. Se tekst merket med gult på denne siden:...

Sv: Vannmangel? Sv: Vannmangel?

28/06/2017 14:06

Ja - det kan høres ut som du drikker litt lite (mørk urin, trøtt og slapp, to glass om dagen....), men jeg...

Sv: spyttkjertel På høyere Sv: spyttkjertel På høyere

28/06/2017 14:02

Det er vanskelig å få dette sjekket uten å gå til lege. Om du har hatt en infeksjon i spyttkjertelen...

Sv: Øre nese hals Sv: Øre nese hals

28/06/2017 14:00

De gule klumpene som du nevner kommer - slik du skriver - antagelig fra groper i mandlene dine. I gropene som...

Sv: Akne Sv: Akne

28/06/2017 13:55

Jeg foreslår at du spør legen din om det er aktuelt å legge til en ekstra krem for å få økt effekt eller...

Sv: Hals Sv: Hals

28/06/2017 13:53

Jeg ser ikke noe sikkert galt på bildene. Hvis du opplever at symptomene dine er avtagende og du er i...

Sv: opp og ned i vekt Sv: opp og ned i vekt

28/06/2017 13:50

Jeg foreslår at du spør legen din hvem han har tenkt å henvise deg til og hvorfor vedkommende er bedre...

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK