Det er ikke uvanlig å grue seg når man skal til legen. Men er frykten så stor at du unnlater legevisitt når du egentlig trenger det? Det er nok svært få som synes det er morsomt å gå til legen. Men for noen mennesker er det ikke bare nervøs kribling i magen; det er snakk om ren og skjær frykt. Dette er ikke farlig i seg selv, men dersom man holder seg hjemme i stedet for å gå til legen når klare sykdomssymptomer er der, da kan det bli helseskadelig. De fleste sykdommer behandles lettest og med best resultat, jo tidligere i sykdomsforløpet de blir oppdaget, og det er derfor viktig at du kommer deg tidsnok til legen.

Hva er vi redd for?

Å være litt engstelig før en legesjekk er naturlig. Sykehus og leger forbindes ofte med sykdom og smerte, noe som skaper negative assosiasjoner. Det kan også være andre konkrete årsaker til at noen skygger unna legekontoret:

- Frykten for nåler og blod. Sterk frykt for nåler kan utløse panikkanfall, svimmelhet og besvimelse. Ettersom blodprøver – med nåler, er en av de viktigste metodene for å stille diagnoser, kan slik angst være et stort problem.

- Dersom man har vonde opplevelser med helsevesenet bak seg, kan man naturlig nok kvie seg for å oppsøke lege. Noen er kanskje redde for en streng og autoritær lege som ikke lytter til pasienten, mens andre frykter at legen skal kritisere dem for en usunn livsstil.

- Ofte er det frykten for å få bekreftet at man har en sykdom som er skremmende, ikke legen i seg selv. ”Det man ikke vet, har man ikke vondt av” er en regjerende tankegang.

- Legen vil naturlig nok ta på deg og i noen tilfeller må du også kle av deg. Dette er noe som mange synes er svært ubehagelig og gruer seg til. Ikke minst gjelder dette for kvinner som skal til gynekologisk undersøkelse. Har man ikke vært til en slik undersøkelse tidligere er man i tillegg ofte redd for at det skal gjøre vondt.

- Angst for smertefull behandling er også en vanlig grunn. Enkelte ønsker å gå lengst mulig uten behandling og utsetter derfor legebesøket.

- Noen pasienter er flaue. Det kan være symptomer som er vanskelige å snakke om, eller de har et problem som de er redd legen skal synes er ”teit”.

Hvordan takle frykten

Er du redd for å gå til legen, kan du prøve disse tipsene:

- Innrøm at du er redd. Mange gjemmer seg bak unnskyldninger som for eksempel ”jeg har ikke tid til å gå til legen”, men det er lettere å takle frykten hvis man erkjenner den.

- Finn ut nøyaktig hva det er som skremmer deg. Er det nålene, liker du ikke legen eller er det diagnosen du gruer for. Når du vet hva du frykter, er det lettere å finne ut hvordan du skal takle det.

- Se rasjonelt på legebesøket. For eksempel er det mange som kvier seg for å gå til mammografi. Husk da at undersøkelsen ikke varer særlig lenge, og at den faktisk kan redde livet ditt.
v - Hvis det er legen du gruer deg til å møte, bør du bytte. Det er viktig å ha en lege som man føler seg vel sammen med. I Norge er det fritt legevalg, og du kan bytte fastlege to ganger i året uten å måtte oppgi grunn.

- Fortell legen din hva du føler. Han eller hun vil da kunne ta hensyn til dette.

- Bestill time tidlig på morgenen eller rett etter at legen har hatt lunsj. Da er det mindre sjanse for forsinkelser og du slipper å sitte på venterommet og grue deg.

- Belønn deg selv når du er ferdig. Det trenger ikke å være all verdens, en god kopp kaffe, en is eller en CD er nok. Poenget er å forbinde legevisitten med noe positivt.

- Hvis det er smerte du frykter, kan du be legen eller sykepleier forklare deg på forhånd om hvordan det vil føles, samt hvor lenge det varer. Da er det lettere å forberede seg på det en har i vente.

- Er du redd for nåler og sprøyter, kan du gi beskjed om dette til legen og be om å få komme tilbake en annen dag for å ta den. På den måten slipper du usikkerheten før hver time, om du skal stikkes eller ei. Ulempen er selvfølgelig at du da må komme tilbake en annen dag, og grue deg til denne. Du kan også be om noe beroligende eller et middel som bedøver huden før eventuelle blodprøver.

- Noen unngår legesjekk fordi de er flaue over problemet sitt. Da kan du tenke at legen helt sikkert har opplevd rarere eller flauere problemstillinger før. Husk også at legen har taushetsplikt, så samtalen blir mellom dere to.

Før du besøker legen kan du skrive ned en liste over alt du vil spørre om. Da er du sikret at du får svar på alt du lurer på. Hvis listen blir veldig lang, er det lurt å gi beskjed om dette på forhånd slik at legen setter at tilstrekkelig med tid til deg.

Kilder: 1. webmd.com