Er nervøsitet en sykdom?

Nervøsitet er et ord det er vanlig å bruke i dagliglivet om forskjellige slags følelsesmessige plager.

Det kan dreie seg om rastløshet, om pustebesvær, eller om uro forskjellige steder i kroppen som en ikke har noen forklaring på. Det kan også brukes om irritable reaksjoner på bagateller, om overdreven engstelse for ting, eller ubehag og uro i situasjoner der en ikke synes en har spesiell grunn til å være urolig.

Det er et dagligdags utrykk, og ikke noen betegnelse for en bestemt sykdom.

Hva er det som gjør meg nervøs?

Noen mennesker kan rett og slett være mer nervøse eller irritable enn andre. Det kan ha å gjøre med følsomhet, med et nervesystem som har lettere for å reagere på småting enn hos andre.

Hos andre kan nervøsitet ha sammenheng med ting i livet som skaper spenning og uro, og være et tegn på at det kan være noe en trenger å se nærmere på når det gjelder forholdet til seg selv og andre, eller på måten en innretter seg i livet på.

Er det noe jeg kan gjøre for å bli mindre nervøs?

Hvis du selv føler at det har å gjøre med at du er det en kan kalle en følsom og nervøs type, kan det være viktig å tenke på om du kan beskytte deg bedre mot plagsomme inntrykk.

Det kan være å ta det mer med ro, sørge for å få nok hvile, gjøre ting som er avslappende for deg og som du føler deg vel med.

Å styrke kroppen kan ofte være lurt, i det hele tatt gjøre det du kan for å få mer overskudd.

Hvis du vet at det er ting du reagerer spesielt nervøst på, kan du tenke gjennom om det er noe du kan gjøre for å forandre det. Avslapningsøvelser, yoga og andre beroligende aktiviteter kan ofte være til hjelp.

Hvis du har en mistanke om at det er noe i livet ditt som ikke er som det skal være og som skaper spenning hos deg, kan du prøve å finne mer ut av det og se om du kan gjøre noe med det.

Kan det være lurt å søke hjelp hos psykolog eller lege/psykiater?

Hvis du har prøvd selv en stund og ikke merker noen forandring, kan det være en god ide. Fagfolk kan hjelpe deg til å finne mer ut av hva som plager deg, og gi deg ideer til hvordan du kan komme videre med det.

Det hender også at nervøsitet oppstår i forbindelse med fysiologiske forstyrrelser og hormonforandringer, som for eksempel i puberteten og overgangsalderen, og det er det viktig å avklare.

Kvinner skal være oppmerksomme på at de kan bli ekstra irritable og sårbare like før menstruasjonen. Blir dette veldig plagsomt, kan hormonbehandling ofte være en god hjelp.