Elisabeth slet med å finne sin rolle på arbeidsplassen.

Ledere som gir lite tilbakemeldinger skaper ofte usikkerhet. Det blir uklart for medarbeiderne hvilke krav som skal innfris. Elisabeth hadde vært sykemeldt fra sin første jobb en stund.

Hun var nå innkalt til samtale med sjefen fordi saksbehandleren ved trygdekontoret hadde bedt ham om å utarbeide en oppfølgingsplan. Elisabeth så tynget ut da hun satt seg ned i stolen på kontoret mitt.

Pasient Hva jeg skal si til sjefen min? Jeg føler det som jeg skal inn til avhør. Fortsatt er jeg tom, utmattet og sliten. Jeg er ikke klar til å gi bånn gass ennå, men jeg tror han forventer det. Tenk at jeg er utslitt selv om jeg knapt har jobbet i ett år.

Elisabeth sank sammen og så motløs ut.

Lege I stedet for å gå rett tilbake til hundre prosent stilling hadde det kanskje vært mer hensiktsmessig med gradert sykemelding først? Nå som du har hatt jobben på avstand en tid har du sikkert fått tenkt over hva som gjorde deg utmattet?

Elisabeth sukket og hvilte hodet i den ene hånden.

Pasient I teamet var det min oppgave å sørge for at folk leverte inn bidragene sine til meg i tide. Så skulle jeg sette dem sammen til en komplett prosjektbeskrivelse før den gikk videre til sjefen.

Lege Du ble en form for innpisker altså?

Pasient Ja, det kan du godt kalle det. Hvis folk leverte sent, måtte jeg ofte jobbe overtid for å få alt ferdig. Kollegaene klaget til meg over at sjefen var for streng, mens han på sin side beklaget seg over at medarbeiderne var for slappe. Det gjorde ikke saken bedre at mannen min er kompis med sjefen og at vi omgås sosialt. Uten det vennskapet hadde jeg nok ikke fått jobben i det hele tatt. Jeg tok en bachelor grad i utlandet og hadde ingen kontakter i Norge da jeg skulle søke jobb. Fagkretsen min med filmvitenskap, sosialantropologi og engelsk gir meg bredde, men jeg har ingen konkret tittel å slå i bordet med. Jeg føler jeg har stillingen på nåde. Sannsynligvis blir det vanskelig å finne en annen jobb, og jeg vil uansett bli avhengig av å få en referanse fra ham.

Hun tok fram et lommetørkle og pusset nesen.

Lege Har det skapt vanskeligheter for deg å kjenne ham privat?

Pasient Vel, jeg føler meg skvisa. Av og til har jeg vært med teamet på lønningspils. Da er ikke sjefen med. Siden de vet at jeg kjenner ham, føler jeg meg litt på utsiden. Det er jo vanlig at kollegaer lufter frustrasjoner når de er sammen, men etter de har sagt noe nedsettende om sjefen snur de seg mot meg og sier at ”du får ikke sladre nå da.” Også har de en del intern humor som jeg ikke er innvidd i. De gir hverandre ros og ”feed-back”, men jeg hører lite om hva de syns om min innsats.

Elisabeth trakk pusten før hun fortsatte:

Pasient Når jeg er i selskap med sjefen hender det at han gjør seg noen betraktninger om teamet. Da føler jeg at jeg må forsvare kollegaene mine samtidig som jeg må støtte sjefen. Som kvinne merker jeg at det er forventet at jeg skal gi støtte, omsorg og oppmerksomhet. Jeg oppfatter at sjefen syns han får mye motbør fra teamet og er misfornøyd med at de gir ham lite anerkjennelse. Han kan si ting som: ”Det er godt jeg har deg da, Elisabeth.”

Hun sukket og ristet på hodet.

Pasient Ettersom jeg nærmest trøster sjefen min så syns jeg det er vanskelig å ta opp med ham at jeg er underbetalt.

Lege Vet du når du har gjort en god jobb?

Pasient Hm, nei. Der sier du noe. Det er vel fordi mange av arbeidsoppgavene mine er usynlige.

Lege Usynlige?

Pasient Jeg føler jeg må følge med på om det er noen av medarbeiderne som har jubileum og ta ansvar for å lage en markering. Det tar jo litt tid å bestille mat, kjøpe gave, samle inn penger, dekke bord, rydde opp etterpå og så videre. Er det feil med en kopimaskin eller PC, må jeg ta tak i det. Av og til tar det flere timer. Så er det å utarbeide ferielister og ha oversikt over avspasering og sykedager. Da firmaet skiftet navn, måtte jeg bestille nye skilt, visittkort og brevark. Alt var forsinket og folk ble kjempefrustrerte. Og er ikke kaffen klar til møtene, er misnøyen til å ta og føle på.

Lege Kaffekoking, festarrangør og serviceavtaler. Inngår alt i din stilling som teamkoordinator?

Pasient Jeg tror det…

Lege Har du en stillingsinstruks?

Pasient Nei, da jeg kom var alle de åtte ansatte overarbeidet. Det ble ikke tid til opplæring. Jeg måtte bare brette opp armene og prøve å få oversikt.

Lege Du har nevnt før at det ikke har vært tid til medarbeidersamtaler. Dette er han pålagt å ha med dere. Jeg syns du skal etterlyse det igjen.

Hun nikket sakte.

Lege Opplever du å få skylden for mye som går galt?

Elisabeth begynte å gråte.

Pasient Ja, jeg føler at jeg aldri kan ta det med ro. Når sjefen ikke er der, kan teamet kritisere ham, men så snart han setter seg ned smiler de vennlig og all kritikk vendes mot meg.

Lege Kan du ta noen beslutninger på egenhånd?

Pasient Ikke formelt, men i praksis avgjør jeg jo mye, eller jeg tilrettelegger forholdene og gir råd slik at sjefen lett kan ta avgjørelser. Det er sjelden han ikke følger anbefalingene mine.

Lege Når du ikke har noen formell myndighet, får du ingen anerkjennelse for beslutninger som var gode heller da?

Pasient Nei, den stikker sjefen av med og soler seg i glansen over hederlige omtaler av prosjektene. Jeg merker at det stikker i meg når vi er i møter med samarbeidspartnere. Flere ganger har de rost sjefen min opp i skyene for arbeid jeg egentlig har utført for ham.

Lege Har du bedt ham om å gi deg tilbakemelding på oppgaver du har gjort?

Pasient Ja, men han sier han er redd for å såre folk.

Lege Hm, jeg forstår godt at du er sliten. Tilbakemelding, selv om den ikke er støttende kan bidra til å klargjøre ens rolle. Du blir belastet med mange oppgaver som det er uklart om du formelt sett har ansvaret for, men som binder opp mye tid. Egentlig skulle du vel fungere som en slags redaktør?

Pasient Ja, det er riktig! Jeg går igjennom hva de andre har skrevet og syr det sammen til en helhet. Redaktør, tja, jeg har ikke klart å definere det for meg selv før.

Lege Det du har ansvar for, bør du få nedfelt skriftlig. Skriv selv et forslag til stillingsinstruks og presenter det for ham. Når den er i boks vil det bli klarere for deg om du har gjort jobben din eller ikke. Teamet vil også få tydeligere forventninger til deg. Er du en del av ledelsen, eller er du vaktmester eller sekretær? Kanskje ansvaret for kaffekokingen burde gå på omgang? Videre syns jeg du skal ta opp dette med å være venn og underordnet. Muligens er han ikke bevisst hvilken klemme dette setter deg i. Kunne dere for eksempel hatt en avtale om at dere ikke snakker jobb når dere treffes sosialt?

Pasient Tja, jeg skal tenke på det, sa Elisabeth ettertenksomt. Jeg føler jeg har investert så mye i denne jobben, men får så lite igjen.

Lege Vet du hva som er sjefen din sin visjon for bedriften? Hva hans jobbfilosofi er? Foreligger det en strategisk plan?

Pasient Hm, nei det skulle jeg likt og visst.

Lege Kan du ikke spørre?

Pasient Det krever mot, men jeg kan spørre. Før tenkte jeg at det var en fordel å jobbe med venner, for da visste jeg at vi kommuniserte bra. Nå oppleves det som forvirrende og ufritt. Det er vanskelig å konfrontere ham for det kan påvirke vennskapet vårt. Det hele blir faktisk ganske uproft.

Elisabeth rettet seg opp i ryggen og la lommetørkle ned i vesken. Så sa hun optimistisk:

Pasient Ok, nå ser jeg faktisk frem til denne samtalen med sjefen. Jeg tror ikke at alt som går galt på jobben bare er min skyld lenger, og det med stillingsinstruks og gradert sykemelding var gode tips.

Lege Fint, da sees vi igjen om et par uker. Lykke til.

Samtalen ble utviklet i samarbeid med spesialist i klinisk psykologi Marianne Skar.

Legg til kommentar

Registrer deg for å legge igjen kommentar.