Kan mennesker oppleve hendelser i ”sakte film” – i virkeligheten?

Når kinohelten havner i livstruende situasjoner vises det ofte i sakte film. Personer som har vært i virkelige ulykker har også opplevd at tiden går langsommere idet de stormer katastrofen i møte.

Men kan egentlig krisesituasjoner utspille seg i ”sakte film”?

Nei, viser en studie ved Baylor College of Medicine. Det er hukommelsen som narrer folk til å erindre farlige situasjoner i sakte film.

Frykt bremser tiden

Forskerne prøvde først å utsette frivillige deltakere for frykt i berg-og-dal-baner og andre dristige tivoliattraksjoner. Disse var imidlertid ikke skumle nok til å bremse tiden.

De fant da fram til en innretning kalt Suspended Catch Air Device diving. En blir sluppet baklengs fra en plattform 45 meter over bakken og lander i et sikkerhetsnett. I løpet at det tre sekunders korte fallet kan en nå en toppfart på over 110 kilometer i timen.

Forsøkspersonene ble først bedt om å ta tiden på fallet til de andre deltakerne. Etterpå skulle de gjette hvor lenge de trodde eget fall varte.

Alle ble også utstyrt med en klokkeliknende gjenstand på håndleddet. ”Klokken” viser ulike tall i så hurtig rekkefølge at de er uleselige. Hvis tiden virkelig går senere vil tallene skifte så langsomt at de lett kan oppfattes.

Hukommelsen narrer

Resultatene viser at deltakerne trodde eget fall varte 36 prosent lenger i gjennomsnitt. Likevel klarte ingen å lese tallene på ”klokken”.

Tiden går dermed ikke senere i virkeligheten. Det bare virker slik.

Forskerne tror årsaken er at hukommelse og oppfattelse av tid er så sammenflettet at deltakerne husker fallet som lenger i ettertid.

Under skremmende hendelser aktiveres et område i hjernen kalt amygdala som lagrer et sekundært sett av minner. Slik blir erindringer av skumle situasjoner rikere og mer detaljerte. Jo mer du husker av en hendelse, jo lenger tror du den varte.

Dette er også grunnen til at tiden går fortere med alderen. Som barn blir nye erfaringer og opplevelser lagret i minne hele veien. Når du blir eldre har du sett det meste før og lagrer færre minner. Når en unge ser tilbake på sommerferien kan han derfor tenke at den har vart en liten evighet, mens voksne synes den har gått forbi på et blunk.

Kilde: Public Library of Science One