Placebo (narremedisin) virker bedre dersom vi tror de er dyre.

Placeboeffekten er bedre når vi tror medisinen koster mye.

Det viser en studie ved Duke University.

82 personer deltok i forsøket. Deltakerne fikk små elektriske støt sendt inn i hånden to ganger hver. De ble etterpå bedt om å vurdere hvor smertefullt det var.

Ved det første støtet fikk deltakerne ingenting. Før det andre støtet ga forskerne alle helt identiske narrepiller som de sa var smertestillende tabletter.

Halvparten av deltakerne fikk tildelt en brosjyre hvor det sto at pillen var et nylig godkjent legemiddel som kostet rundt 13 kroner stykket (2,5 dollar).

Den andre halvparten ble fortalt at pillen de fikk hadde blitt satt ned i pris til 50 øre per stykk (10 cent). De fikk ikke vite grunnen til den lavere prisen.

Av deltakerne som trodde de fikk dyr medisin mente hele 85 prosent at støtet gjorde mindre vondt den andre gangen. Av de som fikk ”billigversjonen” var det kun 61 prosent som gjorde det samme.

Legers holdninger kan også muligens forsterke effekten av medikamenter. Er legene entusiastiske ovenfor pasientens medisiner, kan det muligens øke virkningen av behandlingen, tror forskerne.

Kilde: Journal of the American Medical Association 2008