Siri hadde brennende smerter i underlivet som kun avtok ved urinering.

Siri er i sekstiårene. Hun ble uførepensjonert på grunn av kroniske ryggsmerter for fire år siden. Nå bruker hun tiden sin til kunsthåndverk som er hennes store interesse. Mannen reiser ofte i jobben så Siri er mye alene. Når han er hjemme er han ganske dominerende og krever at det meste skal tilrettelegges slik han ønsker. Siri har overveid å skille seg, men hun har valgt å ikke gjøre det.

Pasient Jeg vet ikke om det blir så mye bedre om jeg flytter for meg selv. Nå er jeg så mye alene uansett at det egentlig ikke spiller så stor rolle om vi er gift eller ikke.

Siri kom i dag fordi hun det siste året hadde fått tiltagende brennende smerter i underlivet. De avtok når hun tisset hvilket hun gjorde opptil 20 ganger daglig.

Jeg hadde undersøkt urinen hennes en rekke ganger uten å finne sikre tegn til vanlig blærebetennelse. Hun hadde likevel blitt behandlet med antibiotika noen ganger i håp om at plagene skyldtes avta. Tablettene hadde ikke hjulpet noe særlig og for trekvart år siden henviste jeg henne til undersøkelse ved sykehuset hos en spesialist i urologi. Han hadde kikket inn i blæren og sett at slimhinnen hennes var uvanlig sårbar.

Når blæren ble fylt med urin ble den vonde slimhinnen strukket og utsatt for irriterende stoffer i urinen. Dette utløste de brennende smertene som Siri slet med. Det eneste som lindret var å tisse. Hyppige toalettbesøk gjorde at blærens lagringskapasitet etter hvert hadde avtatt hvilket bidro til at hun måtte late annet stadig oftere.

Tilstanden heter interstitiell cystitt (IC) og forekommer først og fremst hos kvinner. Sykdommens årsak er ikke kjent, men det ser ut til at en forstyrrelse i sammensetning av sekretet i blæreslimhinnen er av betydning. Det har vært utviklet en rekke behandlinger mot interstitiell cystitt. Flere av disse virker ved å styrke blæreslimhinnen. Noen personer har nytte av å få tøyet blæren. Medikamenter som demper nervesmerter, akupunktur og østrogentilskudd har også vært forsøkt med varierende resultat. Dersom alt annet svikter, hender det at man gjør blæren større ved å ta en bit av tarmen. Alternativet er å fjerne den helt eller å la urinen gå direkte til en pose på utsiden av kroppen.

Siri hadde forsøkt ulike midler, og hadde hatt størst utbytte av blæreskylling med et middel som forbigående styrker slimhinnen. De første seks ukene hadde hun gått til behandling en gang i uka. Fra i sommer var dette redusert til en gang i måneden. Hun hadde fortsatt vondt, men vesentlig mindre enn før og var takknemlig for det.

Pasient Det var i ferd med å bli helt utholdelig. Nå kan jeg fungere sånn noenlunde. Nå har begynt å jobbe med silketrykkene mine igjen, sa hun og viste meg et flott skjerf som hun hadde laget.