Fire år gamle August hadde blærekatarr, som er sjeldent hos smågutter.

August er snart fire år og har nylig blitt storebror.

For noen uker siden begynte han å tisse på seg om natten. Moren hadde tenkt at August var sjalu og ville ha ekstra oppmerksomhet. Da han begynte å klage over at det var vondt i tissen, kontaktet hun meg. Det viste seg gutten hadde blærekatarr. Jeg behandlet han med antibiotika og plagene forsvant raskt.

Smågutter har normalt ikke blærekatarr. Jeg henviste han derfor til sykehuset for å få sjekket om det var feil ved nyrene, urinblæren eller urinrørene hans. Det var det heldigvis ikke.

Årsaken til infeksjonene var trolig at han hadde holdt seg for lenge. Det gir gode vekstvilkår for bakterier. Da antallet i urinen steg ble det etter hvert vondt å tisse. Det førte til at han holdt seg enda lengre. Foreldrene og personalet i barnehagen var nå nøye med å sørge for at han tisset ofte, August hadde akseptert dette og hadde siden ikke hatt noen plager.

Moren kom tilbake med gutten fordi hans første dråper med urin i dag tidlig hadde vært nesten helt hvite. Han hadde dessuten hatt en liten hvit flekk i trusa. Hun lurte på om August hadde fått en ny infeksjon. Jeg spurte han om det var vondt å tisse. Han ristet på hodet. Moren hadde tatt med en urinprøve. Jeg undersøkte den og fant ikke tegn til infeksjon verken med kjemiske tester eller mikroskop. For sikkerhets skyld sendte jeg prøven til et mikrobiologisk laboratorium for å sjekk om det var bakterier i den.

Lege Jeg tror de hvite dråpene er litt sekret fra kjertler som omgir urinrøret. Det er i så fall helt ufarlig og krever ingen behandling. Hvis laboratoriet finner bakterier i urinen hans, tar jeg kontakt med dere.

Pasient Flott! Det er godt at han slipper å ta en ny antibiotikakur, sa moren.

August hadde med seg en sopelim han hadde fått av bestemoren noen dager tidligere. I det han gikk fortalte han meg med fortrolig stemme at han kunne fly med kosten dersom han sa den rette trylleformelen. Jeg nikket imponert og ba han om å fly forsiktig.

Foto: © iStockphoto.com/Ketrin