Til å begynne med vil det ikke være nødvendig å tilpasse mye i huset for babyen. Den første tiden vil babyen ligge der du har forlatt den til du henter ham igjen. Men ganske fort (og ofte fortere og plutseligere enn du forventer!), begynner den lille å bevege seg for egen maskin, og da er det lurt å ha tenkt på et par ting.

KJÆLEDYR

Mange engster seg for hvordan kjæledyrene vil reagere når det kommer en baby i hus. Særlig katter volder mange vordende foreldre bekymring og man har hørt historier om katter som blir mannevonde eller som legger seg oppi senga/vogna og kveler babyen. Det er heldigvis svært sjelden at disse tingene skjer, men en enkel forholdsregel er aldri å la barnet være alene med husdyret – i hvert fall ikke når barnet sover, og ikke før man vet hvordan dyret reagerer på barnet. Hold soverommet til barnet husdyrfritt, så venner ikke kattene seg til å sove i den deilige barnesengen, og bruk kattenett på vognen dersom barnet ditt sover utendørs.

Den største utfordringen med kjæledyr, er gjerne når barnet begynner å krabbe og gå og kan jage dyret og trekke det i halen. Da må man passe godt på og ikke la barnet og dyret være alene sammen. En krangel mellom husdyr og baby vil husdyret alltid vinne. Lær barnet tidlig hvordan han skal omgås husdyrene.

Dersom du har innekatter må du også sørge for at babyen ikke har tilgang til kattedoen.

STIKKKONTAKTER

Stikkontakter er perfekte å pirke i, og de fleste babyer blir fascinert av disse hullene i veggen på et eller annet tidspunkt. En enkel måte å unngå ulykker og å stadig løpe etter den lille og rope ”NEI!”, er å kjøpe stikkontaktbeskyttere. Disse klikkes enkelt inn i stikkontaktene og er umulige for babyen å pirke ut. Disse er å få kjøpt i de fleste babyutstyrsbutikker, samt på IKEA, Claes Ohlsson, og en rekke andre steder.

TRAPPER OG PEISER

Trapper og peiser er utrygge steder for små barn, men kan enkelt sikres med grinder som er både rimelige i innkjøp og stort sett enkle å sette opp.

GIFTIGE PLANTER

De aller fleste planter er ganske ufarlige med unntak av noen vanlige stueplanter. Dersom barnet spiser deler av disse plantene, fjern øyeblikkelig planterester fra munnen, gi noe å drikke og kontakt Giftinformasjonen for sikkerhets skyld. (T: 22 59 13 00)

Følgende planter er giftige og vanlige å finne i norske hjem: Amaryllis, brunfelsia, caladium, capsicus, eføy, engletrompet, fredslilje, hengelilje, hyasint, klivia, korallsøtvier, pachypodium-arter, skimmia, stuekala, vandreblomst, vanlig oleander, vindublad, zamioculcas/smaragd.

Blomstervann er ikke giftig, men kan på grunn av bakterier gi magebesvær ved svelging.

LÅSBARE SKAP OG SKUFFER

Så snart babyen er mer eller mindre mobil, vil han raskt finne ut av hvordan han skal åpne skap og skuffer. Oppbevar derfor medisiner, vaskemidler og andre, giftige substanser i låsbare skap utenfor barnets rekkevidde. Gi gjerne barnet en egen, ufarlig skuff med plastbokser og slikt som han kan leke med. Så føler han ikke at hele det spennende kjøkkenet/badet er ulovlig moro.

Giftsentralen vil kunne gi deg informasjon om vanlige gifter i hjemmet og hva du skal gjøre om barnet ditt får noe i seg.

BABYALARM

Babyalarm blir ofte kalt ”foreldrenes forbannelse” fordi den lyser og hyler bare ungen snur seg i senga. Likevel, det er en billig investering i barnets sikkerhet – særlig dersom barnets rom ligger et stykke unna stuen eller foreldrenes soverom eller man av forskjellige årsaker må holde døren til barnets rom lukket om natten. Babyalarmer kommer i en rekke forskjellige utgaver som er tilpasset de fleste behov og lommebøker, og gir deg mulighet til å høre barnet når du ikke er i umiddelbar nærhet. Noen babyalarmer er også utstyrt med video.

KOMFYRBESKYTTER

Når barnet reiser seg, kan det være klokt å montere en komfyrbeskytter som hindrer barnet i å berøre steikeplatene eller velte kjeler med varmt innhold over seg. Tenk også på andre husholdningsapparater du har stående på kjøkkenbenken. Er det fare for at barnet kan rekke opp og dra apparatet over kanten?

VINDUER

Vinduslåser er greie å montere, og mange av dem er slik konstruert at du fremdeles kan åpne vinduene på gløtt uten å risikere at barnet kan falle ut.

BRANN

Pass på at røykvarslere er installert, og at alle fungerer. Undersøk at brannslukkingsapparater fungerer og at eventuelle branntepper/-tau, etc er montert, i god stand og enkle å nå.

FØRSTEHJELP

Sett sammen et førstehjelpsskrin for babyer. Apoteket kan hjelpe deg med dette. Lagre nødnumre på mobiltelefonen og skriv opp numrene ved fasttelefonen.


Kilder: Giftinformasjonen