Småbarn faller som regel i ett sett, men er det noen fallulykker som er viktigere å forebygge enn andre?

Småbarn må tåle noen knall og fall og skrubbsår i løpet av oppveksten. Men det er viktig å prøve å forebygge de fallulykkene som kan gi alvorlige og ofte livstruende skader.

Fall fra store høyder fører til de alvorligste skadene. F.eks. fall fra stellebord, køyesenger, fall i trapper, fall ut av vinduer og fra balkonger. Men fall fra lavere høyder og fall på samme nivå f.eks. på gulvet, kan også føre til alvorlige skader. Dette er avhengig av hvordan barnet faller og hva det treffer. Hvis barnet faller mot noe skarpt, spisst eller hardt, kan skaden fort bli alvorlig.

Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre barnet mitt i å bli utsatt for de fallulykkene som kan gi alvorlige skader?

Du kan montere sikkerhetsutstyr der det er mulig f.eks.

  • trappegrinder i trappa
  • vindussikring på vinduene
  • og sperre på balkongdøren.

Du bør også unngå å plassere stoler eller andre møbler foran vinduer og rekkverk og andre steder barnet kan falle utfor. Køyeseng er heller ikke å anbefale hvis du har helt små barn fordi den ofte blir brukt som klatrestativ.

Småbarn må ikke forlates på stellebordet. Stelleplassen bør derfor lages slik at du har det du trenger til stellet innen en armlengdes avstand.

Du kan også hindre fall ved å bruke seler når barnet sitter i vogn eller i høy barnestol. Men barnet må ikke overlates til seg selv om det har sele på. Hvis barnet blir utålmodig, kan det prøve å komme seg løs og bli hengende fast med fare for kvelning.

Sklisikre sokker og skosåler som ikke er glatte, reduserer også risikoen for fallulykker.

Du bør unngå møbler med spisse hjørner og skarpe kanter. En nødløsning er å montere hjørnebeskyttere på de mest utsatte stedene.

Der det ikke går an å redusere risikoen for fallulykker ved å bruke sikkerhetsutstyr eller på annen måte gjøreomgivelsene tryggere, er tilsyn den eneste måten å hindre alvorlige fall.