På hvilke måter kan småbarn bli kvalt?

De kan sette noe fast i halsen, få tildekket nese og munn slik at de ikke får puste, vikle seg inn i snorer eller ledninger eller på ulike måter bli hengende fast etter hodet.

Hvordan kan jeg best forhindre at barnet mitt skal komme i situasjoner der det kan bli kvalt?

Barn under 3 år må ikke få tilgang på ting som er så små at de kan sette seg fast i barnets hals. Perler, mynter, knapper, steiner eller små leker er noen av de tingene som utgjør kvelningsfare. Det går an å kjøpe en testsylinder der du kan måle om gjenstanden er så liten at det er fare for at småbarn kan sette den fast i halsen. Spør på helsestasjonen om mer informasjon.

Det er også viktig at barnet ditt ikke får i seg fyllmasse fra kosedyr eller stopp fra polstrede gjenstander. Sjekk derfor at stoff og sømmer er solide. Pass også på at barnet ditt ikke putter papir i munnen.

Småbarn kan også sette fast frukt, grønnsaker og annen mat i halsen. Småbarn må derfor sitte i ro og ha tilsyn når de spiser.

Sjekk også barnets smokk med jevne mellomrom for å forsikre deg om at den er hel og ikke har noen løse deler.

En oppblåst ballong kan også være farlig hvis barnet skulle bite den i stykker og ballongen fare ned i halsen på barnet.

Plastikkposer er heller ikke leketøy for små barn. Hvis de trer posen over hodet kan de bli kvalt. Barnet må heller ikke få tilgang på tynn plast som kan klistre seg over barnets ansikt.

Sekkestoler og vannsenger utgjør også kvelningsrisiko fordi små barn ikke klarer å reise seg opp hvis de havner med ansiktet ned.

Barn bør heller ikke leke med ledninger, tau eller ha leker med lange snorer som de kan vikle seg inn i.

Unngå også klær med lange snorer, spenner eller andre ting som barna kan henge seg fast i når de leker i lekeapparater, klatrer i trær eller liknende. Lange, flagrende skjerf kan også fort henge seg fast. Barn må heller ikke ha husnøkkel i snor rundt halsen.

Barn skal ikke ha på seg sykkelhjelm når de klatrer i lekeapparater eller trær fordi hjelmen kan bli hengende fast slik at barnet blir kvalt.

Barn må alltid ha tilsyn når de har på seg seler i barnevogn, høy barnestol eller i andre situasjoner fordi de kan bli hengende fast hvis de blir urolige og prøver å komme løs.

Vær også oppmerksom på åpninger i trapper, rekkverk, møbler og evt. andre steder, som er så store at barnet kan presse kroppen gjennom og bli hengende fast medhodet.