Veps og bie

Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir stukket av veps eller bie?

Bevar roen, forsøk ikke å løp panisk av gårde. Hold den stukne legemsdelen i ro og om mulig hevet, dette vil kunne bidra til å redusere en hevelse.. Fjern brodden forsiktig ved å trekke den ut. Bitt- og stikkstedet kan kjøles ned med en isbit eller kaldt vann. I de fleste tilfellene er dette nok. Hevelsen og smertene forsvinner i løpet av noen timer. Unngå å klø på stikket. Mot smerter kan du bruke Lidocain-salve som du kan får reseptfritt på apoteket.

Når bør jeg kontakte lege?

Hvis du får flere stikk eller hvis du har blitt stukket i ansikt, hals, munnhule så bør lege oppsøkes.Dersom du blir svimmel, eller kvalm og kaster opp, eller dersom du får besvimelsestendenser, pustebesvaeligr og kaldsvette, kan dette vaeligre tegn på en allergisk reaksjon. Om du har en kjent insektallergi, og har fått utskrevet medikamenter til bruk i slike situasjoner, ta medisinen med en gang. Ring lege. Du bør også kontakte legen dersom stikkstedet hovner kraftig opp, eller du får hevelse andre steder på kroppen.

Hvordan unngår jeg å bli stukket?

Du kan unngå å bli stukket, ved at du, når du har måltider utendørs, passer på å dekke til mat og spesielle søtsaker da disse ofte tiltrekker seg insekter. Det samme gjelder avfallet: Ha lokk på søppelbøtta, og på dunker. Bruk insektmiddel til sprøyting i dunken. En vanlig sprayflaske med vann er også et fint våpen mot insekter. Vannet gjør at vepsen blir tyngre slik at den må lande, og resten kan du jo ordne med en fluesmekker. Ha alltid sprayflaska i beredskap når du har hageselskap.

Du bør også unngå å bruke tung parfyme og etterbarberingsvann. Kosmetika tiltrekker insekter. Bruk heller lyse klær. Veps tiltrekkes av sorte og mørke klær, og spesielt flagrende klær med glorete mønster. Dersom du kommer inn i et område med mye veps, bør du holde deg i ro. Vepsen stikker ofte den som løper, vifter eller slår. Unngå også å gå barføtt om det er veps i plenen. Vepsebol kan du utrydde ved å legge maurkverk i åpningen.

Oppdatert juli 2004