Gnagsår

Hvorfor får jeg egentlig gnagsår?

Gnagsår er en irritasjon i huden som er forårsaket av friksjon. Gnagsår oppstår ofte når man har fått nye sko og støvler. Likeledes oppstår også gnagsår når man går og løper ekstra langt, f.eks. fotturer i fjellet og mosjonsløp. Sårene kommer også lettere om skoene klemmer og er trange, eller man blir våt og fuktig på beina.

Hvordan kan jeg behandle det selv?

Først bør du rengjøre såret med Klorhexidin eller Pyrisept som fås på apoteket. Blemmer kan du stikke hull på med enn nål som du varmer over en fyrstikk. La huden sitte. Vask huden ren. Tørk sårene og legg på en Duodermplate som du får kjøpt på apoteket.

Hvordan unngår jeg gnagsår?

Det er viktig at du ikke bruker helt nye sko på jogge- eller fjellturen. Bruk heller et par gamle. Har du nye sko, bør disse inngås før du skal gå i fjellet. Før du starter, bør du smøre bena godt med fuktighetskrem kvelden før, slik at huden blir myk og elastisk. Ha tørre, ekstra sokker i sekken slik at du kan skifte under veis, og unngå å bli våt på bena. Du kan også unngå gnagsår ved å legge på en Duodermplate eller å anvende sportstape lokalt over hælen hvor du vanligvis får gnagsår, før du legger ut på tur.