Bruken av tabletter øker med alderen, og enkelte hever risikoen for ulykker.

For eksempel sovetabletter. Mange har erfart at de kan bli nokså omtåket av disse - også ut over formiddagen. Det sier seg selv at du lettere kan falle over ende når sansene ikke har våknet helt. For ikke å snakke om det ofte så nødvendige nattlige toalettbesøket. Da er det kanskje enda vanskeligere å "holde hodet klart" dersom du har tatt en sovetablett.

Jeg bruker ikke sovetabletter, men derimot har jeg fått noen piller som gjør at jeg må gå oftere på do. Hva med dem?

Tablettene du tar har tydeligvis en vanndrivende virkning, og da må du fly oftere på toalettet enn du ville ha gjort ellers. Og som alle har erfart, er det ofte et visst hastverk forbundet med et toalettbesøk. Da er det viktig at det er enkelt å komme til toalettet uansett hvor du er i boligen.

Noen har faktisk løst dette ved å lage soverom i første etasje - der WC er - etter å ha gått noen halsbrekkende turer - eller skal man kalle det lårhalsbrekkende turer - mellom andre etasje og badet.

Vanndrivende tabletter skal du vanligvis ikke ta sent på dagen eller kvelden.

Er det andre medisiner også som kan virke slik at jeg lettere faller?

Ja, dersom du går på medisiner som skal motvirke for høyt blodtrykk, kan du oppleve ubehag og bli svimmel - for eksempel når du reiser deg.

Da er det lurt å la kroppen få litt tid på seg til å venne seg til å stå oppreist før du begynner å gå.

Dersom telefonen ringer, slik at du blir mer stresset enn hva sunt er, kan du tenke deg til hvordan det kan gå. Det er derfor ikke så dum ide å montere en ekstra telefonkontakt på de stedene du oppholder deg mest. For eksempel ved TV-stolen i stua og ved nattbordet. Trådløs telefon er også en god løsning.

Dette var da mye å skulle foreta seg bare på grunn av noen skarve piller?

Jeg er enig i at dette kan virke litt voldsomt, men det er ofte slik at de vanlige norske boligene ikke er tilpasset spesielle behov som melder seg når man er blitt litt eldre.

Det er viktig å tilpasse boligen etter de behovene du da har. Det finnes også hjelpemidler som kan gjøre de praktiske gjøremålene enklere. Dessuten kan hjelpemidlene også redusere sjansen for at en ulykke skjer.