Badet er godt, varmt og behagelig. Her blir vi rene så vi kan møte verden påny. Skjer det ulykker her, da?

Ja, dessverre. De vanligste er fall, forbrenning og glatte gulv.

Dersom du har badekar og du har tatt ett av dine etterlengtede bad, har du kanskje opplevd at det er vanskelig å komme opp av karet igjen. Man skal bade være myk og sterk for å få det til, ikke minst fordi bunnen er glatt og sidene er høye.

Har du noen tips om hjelpemidler jeg kan bruke?

Det er to ting man kan gjøre for å hjelpe på dette. Det ene er å skaffe seg en badematte - en matte med sugekopper under. Denne forhindrer at du sklir i bunnen av karet. Noen sier imidlertid at det aller beste er å lime noen sklisikre remser i bunnen. De har en ru overflate og sitter helt fast. De er derfor enda sikrere enn badematten. Slike ting har de i utstyrsforretninger.

Å ha noe å stå på i bunnen av badekaret hjelper deg også dersom du bruker badekaret som "dusjkabinett". Det er ikke trygt å stå i bunnen av badekaret uten et sklisikkert underlag.

Hva med støttehåndtak?

Ja, det er lurt å anskaffe seg noen støttehåndtak også. Disse bør plasseres ved badekaret eller ved dusjen for kunne holde seg fast og dermed øke sikkerheten.

Mange har et dusjkabinett med mer eller mindre høy kant. Dette er ikke spesielt gunstig fordi du så lett kan snuble i kanten. Du er nokså utsatt når det er såpeglatt på gulvet og dampen står i rommet. Den beste løsningen er derfor et dusjhjørne der gulvet heller mot sluken slik at det ikke er behov for noen annet enn en liten markering mot resten av rommet. Det er selvfølgelig viktig å sørge for at fundamentet og gulvbelegget tåler den mengden vann som det da blir utsatt for.

Vi har planer om å pusse opp badet. Er det spesielle ting vi må tenke på?

Ja, som sagt er det fall som er det største problemet på badet. Derfor er det veldig viktig å tenke på gulvet. Dette er ofte vått og du er ofte barbeint når du står der. Så det er viktig at gulvet blir så sklisikkert som mulig. Har dere tenkt å legge fliser, så vær oppmerksom på at det finnes veldig mange ulike flis-typer. Sørg for å velge de som virker minst glatte. Det kan være lurt å prøve dem ut med vann på også. Har dere tenkt på varmekabler, er, det lurt ikke bare fordi det er behagelig, men også fordi vannet tørker opp raskere, slik at gulvet blir tørt og mindre glatt igjen fort.

Hva med kraner og armatur på baderommet?

I baderom med gammelt opplegg hender det at man fortsatt har to kraner i vasken og to kraner til badekaret. Mange har fått erfare hvor varmt varmtvann kan være når de har tappet på full styrke. Heldigvis fins det gode blandebatterier i dag som gir deg alle temperaturer på vannet - fra det kaldeste til det varmeste. Jeg vil anbefale kraner med hendel framfor skrukraner, de er lettere og raskere å håndtere. Sørg for å finne en type med skoldesperre. Den stopper kranen på et punkt slik at du må gjøre noe aktivt for å få varmt vann. Da går det ikke så lett å tappe varmt vann i vanvare. Spesielt viktig er dette dersom det bor barn i huset.

Det samme gjelder batteriet i dusjen eller badekaret. Å få skoldende hett vann over seg er ingen ønsket opplevelse for noen. Her finnes løsninger hvor temperaturreguleringen og kranen som regulerer vannstrømmen er delt, slik at du kan sette kranen på en fast, passe temperatur. Da slipper du å regulere - og bomme mer eller mindre - hver gang du skal dusje.

En ting du bør være oppmerksom på er at varmtvannsberedere som selges i dag har termostat, og du kan stille inn maksimumstemperaturen på et ønsket nivå. Den anbefales å være ca. 55 grader. Dette er ikke det samme som å stille berederen på 1, 2 eller 3. Dersom du har en nyere type og er usikker på hvordan du stiller inn termostaten, så ring til forhandleren eller en rørlegger og be om hjelp.

Vi har fått en del elektriske apparater også på badet. Hva med dem?

For det første, vær varsom med å bruke panelovner med høy overflatetemperatur på bad. Her kan du risikere å komme borti med naken hud, og det er ikke å anbefale... Dette er faktisk en annen grunn til at varmekabler er godt egnet på baderom.

Når det gjelder apparater som barbermaskin, hårføner, krølltang osv. må disse være jordet. Kontaktene på badet må selvfølgelig også være jordet.