Hva bør befinne seg i medisinskapet når man får en baby i hus? Her er en liste over små og store ting det kan være greit å ha.

Forkjølelse/tett nese

- Saltvannsdråper
- Nesesuger Det er vanlig at små babyer blir litt tette i nesen. Nesetetthet kan være plagsomt fordi barnet kan få problemer med å spise når det ikke kan puste gjennom nesen. Noen ganger kan det hjelpe å dryppe litt morsmelk i nesen for å løse opp det som blokkerer, men ofte er det bedre hjelp i saltvannsdråper – eller –spray. Saltvannsdråper kan også brukes til å skylle øynene eller småsår.

En nesesuger kan også være nyttig for å rense opp i snørrete små neser. Det finnes flere typer nesesugere, og de fungerer ved å føre en slange eller et slags ballong opp i barnets nese, og suge ut det som blokkerer ved hjelp av lufttrykk. Det kan lønne seg å løse opp blokkeringen med litt saltvann eller morsmelk før man prøver seg med nesesugeren.

Hygiene

- Desinfiserende våtservietter

Det blir unektelig mye tiss og bæsj med små babyer, og det er praktisk å ha noen desinfiserende våtservietter innen rekkevidde for å unngå spredning av bakterier. Ha en pakke i stellebagen, så er det enklere å sørge for god hygiene også når du er ute på tur og langt unna såpe og vann.

Sår stump

- Uparfymert babyolje
- Sinksalve
- Inotyol

Det er stor sjanse for at babyen din fra tid til annen vil få bleieutslett. Årsaken er oftest at tiss og avføring blir liggende for lenge i bleien eventuelt i kombinasjon med atopisk eksem (sårbar/tørr hud). Når uhellet er ute, er det viktig å holde stumpen ren og tørr. Vask gjerne med babyolje, klapp forsiktig tørt og smør på et tynt lag med sinksalve. Gjør ikke sinksalven susen, kan du smøre på et tykt lag med inotyol og la det virke over natten.

Feber

- Termometer
- Smertestillende/febernedsettende (paracet)
- Urinoppsamlingspose for spedbarn

Det er ikke uvanlig at babyer får feber. Vanligvis er det ikke nødvendig med smertestillende eller febernedsettende til små barn, men det er viktig å holde øye med barnets temperatur med et termometer. Tempen skal måles i barnets endetarm for å få en så nøyaktig måling som mulig.

Dersom barnets temperatur tipper over 39, bør du ta kontakt med legen for å få råd angående febernedsettende medikamenter. Slike medisiner kan gis i tablettform (stikkpiller) eller som mikstur. Snakk også med legen dersom barnets øvrige symptomer gir grunn til bekymring. Ved uforklarlig feber er det ofte fint å få undersøkt urinen.

Småsår

- Pyrisept eller vandig Klorhexidin
- Plaster
- Sårsalve
- Kompresser
- Strips til plastring av småkutt
- Saltvannsoppløsning i plastampulle for spyling av rusk i øynene eller sår
- Pinsett til å fjerne fliser, småstein i sår og lignende
- Saks til klipping av plaster etc.

Barnet kan klore seg selv, slå seg, skrape seg opp. Helt nyfødte trenger også å få renset navlestumpen til den faller av, og Pyrisept eller klorhexidin er greit å ha tilgjengelig.

Brannsår

- Brannbandasje med avkjølende gel ved mindre brannskader

Forhåpentligvis vil du ikke få behov for det, men dersom uhellet skulle være ute, kan du begrense skaden ved å ha en brannbandasje tilgjengelig. Husk at rask og langvarig nedkjøling ved hjelp av vann er god førstehjelp. Unngå å ha vannet så kaldt at det er ubehagelig eller fører til at barnet blir generelt nedkjølt. Det er bedre å kjøle ned lenge enn at vannet er veldig kaldt.

Insekter

- Myggmiddel
- Kløestillende middel
- Flåttpinsett
- Myggnetting

Insekter kan være en stor plage om sommeren, og mygg og flått vil man helst unngå. Helt nyfødte babyer er mindre utsatt for slike insekter ettersom de ikke beveger seg så mye ute i naturen, men litt større barn kan ha god hjelp av et insektmiddel – og noe kløestillende dersom de skulle bli stukket likevel. En flåttpinsett er fin å ha for å fjerne dyret kjapt og effektivt.

Les godt på middelet før du kjøper det og behandler barna med det – det er ikke alle som er like barnevennlige. Helt nyfødte bør ikke behandles med insektmiddel. Beskytt dem heller mot dyrene med myggnetting og heldekkende klær.

Kilder:
Røde kors
Apotek1