Er den mest romantiske juleplanten dødelig?

Til jul er det mange som henger opp misteltein under taket. Tradisjonen stammer fra England og sier at en kvinne som står under misteltein må la seg kysse av hvem som helst uten å protestere.

Men flere kommer med ikke fullt så romantiske advarsler. Planten er visstnok svært giftig og kan føre til alvorlige komplikasjoner for unger og kjæledyr. Bærene skal være spesielt farlige.

Selv om misteltein til jul er mest utbredt i engelskspråklige land, er vi godt kjent med misteltein som en dødelig plante også her til lands.

Ifølge norrøn mytologi laget Loke en pil av misteltein som drepte guden Balder.

Undersøkelser viser derimot at planten ikke er fullt så farlig som ryktet tilsier. Den inneholder riktignok skadelige stoffer som kan gi fordøyelsesproblemer, lavere hjertefrekvens og andre reaksjoner, men den er ikke dødelig.

Studier på hundrevis av mennesker som har inntatt misteltein ved uhell viser at bare en håndfull får alvorlige reaksjoner.

En undersøkelse fra 1996 så på 92 personer som hadde spist misteltein. Åtte av ti som hadde fått i seg fem eller flere bær hadde ingen symptomer. Tre av elleve som hadde spist mistelteinblader fikk magetrøbbel.

Kilder:
New York Times
Universitetet for miljø- og biovitenskap