Urinveier

Spørsmål: Jeg er en mann i midten av 50-årene som vanligvis må opp en gang om natta for late vannet. I 30 år har jeg hatt høyt blodtrykk og i 20 av dem har jeg brukt blodtrykksmedisin. Etter perioder med mye psykisk stress og etter tungt fysisk arbeid må jeg hyppigere på toalettet de etterfølgende par døgnene. Da er jeg på toalettet 12-15 ganger på dagtid pluss 2-3 besøk om natta. Dette skjer 1-2 ganger i måneden og kun som en reaksjon på ekstra belastninger. Kan det være annet enn prostataen som er problemet? Hva anbefaler du meg å gjøre? Jeg har sett att medisiner kan være et alternativ til operasjon for å behandle “en lettere forstørret prostata”.

Spørsmål: Da jeg var til cystoskopi fant de noe som de kalte Hunnerske sår. Hva er det? De tok prøver og brant vekk såret. Helt i fra jeg var liten har jeg hatt veldige problemer med å leve et aktivt normalt liv på grunn av smerter i blæren. Jeg trenger en forklaring som jeg forstår.

Ofte er det slik at hvis du i lang tid har slitt med et lekkasjeproblem, så vil en forbedring i tilstanden være så kjærkommen at du slår deg til ro med det.

Spørsmål: Hva heter blodprøven der man ser etter kreft i prostata?

Spørsmål: De siste seks månedene har jeg hatt en kul i penis. Kulen har gradvis blitt litt større, og penis har forandret fasong ved ereksjon.

Spørsmål: Jeg forsøker å overtale min mann til å sitte på toalettet når han skal late vannet. Det synes jeg er mest renslig. Finnes det også noen helsemessige argumenter for at man bør sitte ned?

Nesten 350 000 norske kvinner og menn er plaget med hyppig og sterk vannlatingstrang og i noen tilfeller urinlekkasje, men alt for få oppsøker legen sin for å få hjelp med problemet. Konsekvensen kan for mange være at de legger bånd på sitt sosiale liv og aktiviteter de trives med.

Spørsmål: Jeg har en mor som snart er 80 år, og som ofte får urinveisinfeksjon. Legen gir henne antibiotikakurer og ber henne om å komme tilbake for å sjekke urinen. Jeg kjenner at jeg ikke liker at mor går så mye på antibiotika. Vi snakker om en kur minst hver tredje måned. Er det ikke noe som går an å gjøre, for eksempel å henvise til en eller annen spesialist?

Spørsmål: Jeg må vanligvis opp en gang om natta for late vannet.

Spørsmål: Jeg lurer på om det er noen risiko for en dame å ha samleie med en mann som har prostatakreft?

Hva er egentlig blærekatarr, og hvordan kan du unngå det?

Spørsmål: Jeg klarer ikke å tisse hvis jeg er på et offentlig toalett. Kan du gi meg noen råd slik at jeg slipper å ha det slik?

Spørsmål: Har kvinner større urinproduksjon enn menn? Jeg må late vannet betydelig hyppigere enn min mann. Jeg har vært hos legen min. Han sjekket at jeg ikke har diabetes eller et problem med nyrene. Vanndrivende bruker jeg heller ikke.

Spørsmål: Da jeg var til cystoskopi fant de noe som de kalte Hunnerske sår. Hva er det? De tok prøver og brant vekk såret. Helt i fra jeg var liten har jeg hatt veldige problemer med å leve et aktivt normalt liv på grunn av smerter i blæren. Jeg trenger en forklaring som jeg forstår.

Spørsmål: Den ene nyren min er betent og har skrumpet inn. Jeg er redd for at det samme skal skje med den andre nyren.

Å bruke tranebær mot urinveisinfeksjon er ikke bare et gammelt kjerringråd. Også forskning tyder på at bærene har en helsebringende effekt. Det mangler likevel dokumentasjon om både dosering og behandlingslengde.

Hva kan forårsake sen sædutløsning hos menn?

Om lag 350.000 norske kvinner er plaget av urinlekkasje når de ler, hoster, nyser eller er fysisk aktive.

Nyrebekkenb -etennelse er en infeksjon med bakterier i øvre del av urinveiene.

Forskere har gjennomgått vitenskapelige studier som belyser nytten av å ta tranebær daglig for å forebygge urinveisinfeksjon.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg