Hva vil det si å ha unormal urin?

Urinen dannes i nyrene ved at blodet strømmer gjennom små filtre. Herved siles det gjennom væske med de fleste av blodets bestanddeler, f.eks. vann, eggehvite og salter.

Mange av disse suges opp igjen i små rør i nyrene. De røde blodlegemene skal normalt ikke slippe igjennom. Ved mange sykdommer kan urinen forandre seg, både når det gjelder utseende, innhold og lukt.

Hva er årsakene til at urinen forandrer seg?

Jeg skal kort gå gjennom de ulike årsakene:

Rødfarget urin skyldes som regel blod p.g.a. blærekatarr, betennelse i nyrene eller svulster.

Andre viktige årsaker er nyrestein og forstørret prostata.

Visse matsorter kan gi rødfarget urin, f.eks. rødbeter. Og for de som jogger mye: intens jogging kan gjøre at litt blod siver ut i urinen.

Uklar og grumset urin er et vanlig tegn ved urinveisinfeksjon, samtidig blir urinen ofte tyktflytende og seig.

Ser du små partikler og tråder i urinen tyder dette på slim, som er uten betydning. Vanligste årsak til uklar urin er salter som utfelles, særlig når urinen blir stående i et glass en tid. Utfelling av slike salter er uten betydning.

Kjenner du stram og uvanlig urinlukt, er dette ofte tegn på urinveisinfeksjon. Lukten forårsakes av at det dannes ammoniakk. Som mer spesielle årsaker kan jeg nevne at asparges og hvitløk kan gi en eiendommelig lukt på urinen.

Når bør du søke lege?

Er urinen rød, skal dette alltid undersøkes av lege. Heldigvis er årsaken ofte uskyldig og forbigående. Bli derfor ikke unødig skremt.

Det viktigste er å utelukke svulster og urinveisinfeksjon. Når du går til legen bør du ta med deg fersk morgenurin på rent og kokt glass.