Hva er egentlig blærekatarr, og hvordan kan du unngå det?

Blærekatarr er en infeksjon i urinblæren. Det medisinske betegnelsen er cystitt og skyldes som regel bakterier.

I de fleste tilfeller kommer disse fra tarmen. Blærekatarr er lang hyppigere hos kvinner enn hos menn. I løpet av ett år vil så mange som 10 prosent av alle voksne kvinner og en prosent av menn ha fått diagnosen hos lege.

Hvordan kan jeg få mistanke om at jeg har blærekatarr?

Det er vanlig at du må late vannet oftere enn det du pleier, eller at det bare kommer litt urin hver gang. Som regel vil det også svi og kanskje kjennes smerte over blæren.

Noen kan merke forandring på lukten av urinen og at den blir uklar. Som regel har du ikke feber, og føler deg ikke spesielt syk, bortsett fra plagene når du later vannet.

Er det noen situasjoner som gjør at jeg lettere får blærekatarr?

Svært mange kvinner har erfart at de får blærekatarr etter samleie. Grunnen er at bakterier kan ha blitt "melket oppover" i urinrøret ved samleiet.

Det er også holdepunkter for at frysing, særlig på bena, kan gjøre at du lettere vil få en slik infeksjon. Det samme gjelder hvis du holder lenge på urinen når du føler at du må tisse. Bruk av pessar kan også være av betydning.

Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre at jeg får blærekatarr?

Det er viktig at du drikker mye og at du tømmer blæren regelmessig, særlig før du legger deg om kvelden, og helst innen 15 minutter hvis du har hatt samleie.

Det er også viktig med rikelig tilførsel av væske. Dette kan gjøre at bakteriene lettere blir skyllet ut.

Bør jeg gå til lege dersom jeg har mistanke om at jeg har blærekatarr?

Hvis du har svie og hyppig vannlatning og kanskje urin som lukter vondt, bør du gå til lege for å sjekke om du kan ha blærekatarr. Men har du symptomene bare i ganske lett grad, kan du se det an et døgn eller to og prøve å drikke rikelig.

Skal du til legen må du ta med urinprøve, og det er best om urinen blir tatt om morgenen. Ha urinen på kokt, rent glass. Vask deg rundt urinrørsåpningen før du later vannet. For kvinner er det spesielt viktig at de med to fingre holder de små kjønnsleppene adskilt for å hindre forurensning av prøven.

Tar det mer enn en time eller to for prøven kan undersøkes bør den oppbevares i kjøleskap.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å bli bedre?

De vanlige rådene vi leger vil gi er at du drikker rikelig og at du tømmer blæren regelmessig, altså ikke holde unødig på urinen når du føler trang til å late vannet.

Det er også sannsynligvis viktig å late vannet etter samleie, og så må du prøve å unngå å fryse, særlig på bena.

Bader du om sommeren, må du skifte til tørre klær med en gang etter badet.

Hvordan finner legen ut at jeg har blærekatarr?

Det er nødvendig med en urinprøve for å se om det er puss og bakterier i urinen. Dette gjøres ved hjelp av strimler som dyppes ned i urinen, og ved å se på urinen i mikroskop.

Svaret på dyrkningsprøven kan komme i løpet av en dag hvis legen utfører dette selv eller det vil ta noen dager hvis den blir sendt inn til sykehus.

Hva er behandlingen for blærekatarr?

Infeksjonen må behandles med antibiotika. Vanlig blærekatarr behandles vanligvis i tre døgn.

Det er viktig at urinen kontrolleres med ny legeundersøkelse ca en uke etter å ha avsluttet behandlingen.

Blir jeg frisk av blærekatarr?

De aller fleste blir friske etter helt gjennomført tablettkur. Hvis du ikke blir bra, kan det tyde på at medisinen ikke virker mot de bakteriene du har, eller at du har fått nyrebekkenbetennelse i tillegg.

Svært mange, særlig kvinner, vil ha tendens til å få blærekatarr igjen hvis de ikke passer på de rådene vi har gitt ovenfor.

Vi regner ikke med at det er farlig å få blærekatarr, men får du det ofte igjen, kan det komme på tale å gi en langvarig forebyggende tablettbehandling, kanskje i et halvt eller ett år.