Hva er urinrørskatarr og hvordan kan jeg merke at jeg har det?

Hvis du har svie i urinrøret eller utflod fra urinrøret uten at legen kan påvise noen sikker mikrobe/bakterie som årsak, kalles det en katarr.

Hvis doktoren finner gonorré, chlamydia eller trichomonas o.l., så sier man at du har gonorré, chlamydia- eller trichomonasinfeksjon.

Er katarrer smittsomme?

Hvis katarren skyldes gonorré eller chlamydia er det smittsomt.

Andre årsaker til katarr kan også være smittsomt, selv om det ikke alltid blir funnet noen mikrobe.

Det betyr at du ikke skal ha seksuell omgang med partneren når en har symptomer fra urinrøret, før du har fått undersøkt hva årsaken er.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg tror jeg har fått en katarr?

Alle med plager i form av svie og eller utflod bør oppsøke lege for å få fastslått om dette er noe smittsomt.

Det lønner seg ikke å gå og vente på at det kanskje går over av seg selv. Dette er særlig viktig hvis plagene kom etter en seksuell kontakt, så du ikke smitter videre til en ny partner.

Hvordan finner legen ut av hva som feiler meg?

Legen tar prøver fra urinrøret og sender til laboratoriet. Han kan også se på en prøve i mikroskopet og fastslå om det er smittsomt eller ikke og gi behandling hvis det trengs.

Ofte bør seksualpartner også gå til doktor og la seg undersøke, for det kan være lettere å finne årsaken hvis man har to å ta prøver fra.

Nesten halvparten av alle gutter som har svie eller utflod får diagnosen katarr, og en del av disse vil sannsynligvis ha en bakterie som årsak.

Hva er behandlingen for dette?

Noen blir bra av seg selv. Kroppens immunforsvar tar knekken på infeksjonen.

Noen ganger får pasientene behandling med antibiotika selv om man ikke har funnet den skyldige "bakterie". Da forsvinner vanligvis plagene. Der behandling trengs, gis der antibiotika, ofte tetracyclin i tablettform.

Blir jeg frisk av katarr?

Katarr kan behandles med medikamenter og helbredes som regel fullstendig.

En komplikasjon kan være betennelse i prostatakjertelen. Den går som oftest også over, selv om det kan ta lang tid og må behandles.