Spørsmål: De siste seks månedene har jeg hatt en kul i penis. Kulen har gradvis blitt litt større, og penis har forandret fasong ved ereksjon.

Svar: Ut i fra beskrivelsen tenker jeg at du har hatt en betennelse i det rørformete bindvevet som omgir penis. En slik betennelse varer gjerne i et års tid. Den gir som regel lite plager, men kan være ledsaget av smertefulle ereksjoner. Kulen du har lagt merke til er nok arret som betennelsen etterlater. Når arret skrumper blir penis bøyet mot den tidligere betente siden. Tilstanden kalles induratio penis plastica og Peyronies sykdom. Den er plagsom, men ufarlig og forekommer hos omtrent 1 av 20 menn.

I de letteste tilfellene kjenner man bare en klump i penis som bøyer seg litt til den ene siden ved reisning. Dersom krumningen er så kraftig at samleie er vanskelig å gjennomføre, kan feilstillingen korrigeres ved å injisere et stoff som løser opp arrvevet. Metoden er nå også tilgjengelig i Norge og gir som regel et meget godt resultat med lite bivirkninger.

Alternativet er et kirurgisk inngrep. Det reduserer skjevheten betydelig hos mellom 50 og 75 prosent. For et varig godt resultat bør man vente med inngrepet til tilstanden har vært uforandret i et års tid.