Karianne var plaget av ubehagelig lukt og kløe fra underlivet.

Karianne hadde den første timen etter lunsj. Det er som regel et godt tidspunkt å velge ettersom legen ofte bruker lunsjpausen til å hente inn forsinkelser som er oppstått i løpet av formiddagen. Denne dagen måtte Karianne likevel vente fordi jeg var tilkalt i sykebesøk til en eldre kvinne som hadde fått nyrebekkenbetennelse. Heldigvis bor hun like ved legesenteret, og jeg var derfor tilbake bare et kvarter etter den avtalte tiden.

Karianne er mor til fire barn i alderen tre til elleve år. Til tross for ganske dårlig økonomi og strevsomme dager er hun alltid positiv og opplagt. Når jeg møter henne tenker jeg iblant på Torbjørn Egners sang "Den glade familie".

Karianne kommer oftest på grunn av sykdom hos barna. I dag var det imidlertid henne det gjaldt. Hun fortalte at hun de siste månedene hadde vært plaget av kløe i underlivet og hadde kjøpt soppkrem på apoteket, men den hadde ikke hjulpet. Dessuten hadde hun merket en ubehagelig lukt. Jeg spurte om hun syntes plagene varierte.

Pasient Det er faktisk verst etter at Jostein og jeg har vært sammen. Da lukter det virkelig ekkelt, sa hun.

Hun syntes tydelig at det var pinlig å snakke om dette.

Pasient Jeg forstår ikke hvorfor det er blitt sånn, utbrøt hun. Jeg har aldri hatt noen problemer med underlivet før.

Lege Jeg tror du kanskje har en helt ufarlig men plagsom forstyrrelse i skjedens bakterieflora som vi kaller bakteriell vaginose. For å være på den sikre siden bør jeg undersøke litt sekret fra skjeden.

Undersøkelsen var raskt gjort. Hun hadde rikelig med grå, tyntflytende utflod, Jeg strøk ut litt på to små glassplater. Til det ene tilsatte jeg lut. Det forårsaket en karakteristisk, fiskelignende lukt. På den andre glassplaten dryppet jeg en reagens og undersøkte deretter prøven under mikroskop. Der så jeg rikelig med blåfargeteceller. Fargen skyldes bakterier som normalt forekommer i et beskjedent antall i skjeden. Her var det mange. Diagnosen var derfor grei å stille.

Lege Som du sikkert vet, Karianne, er det vanligvis melkesyrebakterier i skjeden. Hvis andre bakterier får innpass, og det gjør det gjerne fra tid til annen, blir slimhinnen irritert. Kløe, svie og grålig utflod er typisk. Utfloden har en fiskeaktig lukt som forsterkes hvis man tilsetter litt lut - altså øker pH-verdien. Sædvæske er en svak lut. Det er årsaken til at lukten blir sterkere etter at du og mannen din har vært sammen. Det samme gjelder blod. Mange kvinner er derfor ekstra plaget under menstruasjon.

Pasient Hvordan har jeg fått dette. Jeg har jo ikke gjort noe galt. Det tror jeg heller mannen min har.

Lege Omkring en av ti kvinner har bakteriell vaginose. Dette er således en meget vanlig tilstand. Som regel oppstår forstyrrelsen i bakteriefloraen fordi melkesyrebakteriene er kommet i mindretall av ukjent årsak. Vi regner ikke bakteriell vaginose som en seksuelt overførbar infeksjon, selv om dette unntaksvis kan være mekanismen.

Pasient Hvordan blir jeg kvitt dette? Som regel er jeg ikke spesielt ”hysterisk” når jeg gjelder sykdommer, men dette synes jeg ikke noe om å ha!

Jeg fortalte at plagene sannsynligvis ville bli borte så snart melkesyrebakteriene igjen dominerte i skjeden, og at behandling ikke strengt tatt var nødvendig. Hun ville imidlertid bli kvitt plagene raskere med en antibiotikakur. Det ønsket hun og fikk med seg en resept på en skjedekrem. Hun valgte den framfor tabletter da hun skulle i 40-års dag to dager senere og tablettene ville gitt henne plagsomme bivirkninger dersom hun drakk alkohol. Jeg fortalte at mannen hennes ikke trengte behandling hvis han ikke hadde noen plager.

Lege Dessverre er det ikke uvanlig å få bakteriell vaginose flere ganger. Da kan du gjenta behandlingen. Hvis du blir gravid, er det fint om du tar kontakt ettersom denne bakerieforstyrrelsen øker risikoen for tidlig fødsel hos kvinner som tidligere har født for tidlig. Men det har vel ikke du?

Pasient Nei – det har jeg ikke, og nå skal vi ikke ha flere barn, sa hun mens hun himlet litt med øynene ved tanken på et nytt svangerskap.

Jeg så at hun slappet bedre av og nå nesten var sitt vante jeg. På pulten har jeg et bilde av familien min. Hun kikket på det, og vi vekslet noen ord om livet som småbarnsforeldre før hun gikk.