Silje hadde fått hastetime på grunn av magesmerter.

Da hun kom var hun lei seg, og det var tydelig at hun hadde vondt. Hun holdt hånden på magen og sa ikke stort. <class="patientspeak">Pasient Det begynte for to dager siden og blir ikke bedre.

Smertene var nederst på den høyre siden av magen. Jeg spurte henne om hun hadde feber, måtte tisse ofte eller det sved når hun tisset. Hun ristet på hodet. Hun fortalte at matlysten var borte, og at hun var litt kvalm. Dagen før hadde hun kastet opp en gang.

Pasient Jeg tror kanskje det skyldes at jeg har så vondt.

Lege Det kan du har rett i. Smerter utløser ofte kvalme.

Silje hadde verken forstoppelse eller diaré og menstruasjonen hadde kommet til forventet tid et par dager før magesmertene oppstod. Ettersom hun hadde regelmessig menstruasjon og hun brukte p-piller, var det lite trolig at plagene skyldtes en svangerskapskomplikasjon som for eksempel graviditet utenfor livmoren.

Hun var i et langvarig, stabilt parforhold. Sannsynligheten for en egglederbetennelse som følge av en seksuelt overførbar sykdom var derfor også begrenset. Blodprøver og urinprøver ga heller ingen holdepunkter for graviditet eller infeksjon. Undersøkelsen av underlivet ga mistanke om at smertene likevel hadde en gynekologisk forklaring.

Noen måneder tidligere hadde hun hatt lignende plager. Hun ble den gang innlagt på sykehus. Da mistenkte man at hun hadde en blindtarmbetennelse, og hun ble operert for dette. Det viste seg at blindtarmen ikke var betent, og at smertene antagelig skyldtes noen irriterte lymfekjertler i magen. I tillegg fant man spor etter endometriose.

Endometriose er små klumper av livmorslimhinne utenfor livmoren. De finnes oftest på eggstokkene, egglederene, livmorhalsen, og bindevevet i bekkenet. Tilstanden er vanlig og medfører ofte lite eller ingen plager. Ettersom slimhinnen kan blø i forbindelse med menstruasjon hender det endometriose i tarm eller urinleder forårsaker smerter i disse organene. Muligens var det forklaringen på Siljes mageonde. Jeg forklarte henne hvordan jeg tenkte og hun nikket.

Pasient Det er ikke første gang jeg har slike smerter i forbindelse med menstruasjon så det er kanskje det er som forklaringen.

Jeg ringte tre privatpraktiserende gynekologer for å høre om de hadde mulighet til å undersøke Silje. Dessverre lyktes jeg ikke å få time til henne samme dag. Hun fikk derfor med seg en henvisning til gynekolog.

Lege Det er fint om du kontakter meg på nytt hvis plagene ikke gir seg i løpet av et par dager, de tiltar, du får feber eller du ikke får time hos gynekolog i løpet av en dag eller to.

Silje lovet å gjøre det.

Foto: © iStockphoto.com/emilm