Gynekologi

Spørsmål: Hvordan man vet om man har svak livmorhals? Jeg er gravid i 26 uke og har kjent en del vibrasjoner langt oppi skjeden. Av og til føles det som om noe holder på å briste. Er det mulig å få timer hos jordmor utenom de vanlige kontrollene? Jeg vet de er svært opptatt på helsestasjonen, men jeg føler stort behov for å dele mine bekymringer med noen som forstår. Frykten for å føde for tidlig preger hverdagen min mer enn noen annet.

Spørsmål: Jeg er en kvinne i slutten av 50-årene. Mitt problem er at brystene er blitt så store. I yngre år var jeg heller flatbrystet, men nå må jeg opp i BH-størrelse 80-D. I tillegg har jeg fått en ring rundt livet.

Spørsmål: Jeg er en kvinne på 38 år som har født tre barn. Etter den siste fødselen har plagene før menstruasjonene tatt en ny form.

Spørsmål: Er det normalt at man får sterkere menstruasjonssmerter jo eldre man blir? Jeg er en dame i midten av 40-årene som har tiltagende smerter. Jeg fikk menstruasjon da jeg var 13 år. Den gang hadde jeg knapt noe vondt, men nå er det skikkelig smertefullt i opptil en uke.

Spørsmål: Jeg var hos legen forleden dag og tok en celleprøve. Da han kikket inn sa han at livmorhalsen så irritert ut, og at det begynte å blø da han tok prøven.

Spørsmål: Samboeren min oppdaget noe som kan være en kjønnsvorte på penis. Jeg lurer på om dette har noe å si for min del. Jeg har ikke sett eller kjent at jeg har vorter selv, men har lest at de kan ha sammenheng med livmorhalskreft. Bør jeg ta celleprøver oftere hvis han har kjønnsvorte? Nå går jeg hvert tredje år og var sist i fjor januar.

Livmorhalskreft er forårsaket av hpv-viruset (humant papillomavirus). Det finnes mer enn 100 forskjellige undertyper av dette viruset.

Spørsmål: Hjelper yoghurt mot soppinfeksjon i skjeden? Virker yoghurt i så fall mest forebyggende eller kan det stoppe en infeksjon hvis den allerede har brutt ut?

Spørsmål: Min datter på 17 år forteller at det har kommet væske fra brystvortene i et par dager. Hun sier at det er noen dråper, og kommer enten hun klemmer på dem eller ikke. Væsken er klar, og hun har ikke kjent kuler i brystet. Likevel bekymrer hun seg for brystkreft. Hun bruker p-piller. Bør dette undersøkes av lege?

Spørsmål: Er det slik at jenter kommer tidligere i puberteten nå sammenlignet med før i tiden? Min datter fikk sin første menstruasjon da hun var 10,5 år, men jeg var 11 år gammel. Min mor har fortalt at hun var nesten 12.

Spørsmål: Jeg har vært plaget av kløe i underlivet de siste fem årene. Etter å ha vært hos mange leger og gjennomført utallige kurer mot sopp kom jeg endelig til en som stilte diagnosen. Hun sa det var lichen sclerosus. Hvorfor har jeg fått den? Kan jeg smitte andre?

Alvorlige PMS-plager er arvelig. Det viser en undersøkelse gjort ved det nasjonale helseinstituttet (NIH) i USA.

I dagligtale betegner overgangsalderen ofte tidspunktet for den siste menstruasjon og slutten på den perioden av livet hvor en kvinne er fruktbar. Dette skjer vanligvis mellom 45-55 år.

Spørsmål: I tiden omkring menstruasjon har jeg svært ømme bryster. Jeg synes også de hovner opp. Er der noe å gjøre med dette?

Stadig flere kvinner bruker p-piller som et middel til å slippe unna mensen.

Betennelse i skjeden kan skyldes forskjellige mikroorganismer. Noen smitter ved samleie, andre kan du få uansett.

Hva kan forårsake at menstruasjonen uteblir?

De fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i livet. Men de som er hyppig plaget, bør ta en gjennomgang av risikofaktorene for infeksjonen.

Spørsmål: Jeg har tenkt å oppsøke lege i nabokommunen for en gynekologisk undersøkelse. Vil legen i hjemkommunen min få vite dette av legen jeg går til? Kan jeg be om at de unnlater å sende prøvesvar og journalopplysninger til mitt faste legekontor?

Spørsmål: Hvor stor er risikoen ved å få narkose eller at det skjer noe annet galt i forbindelse med sterilisering av en dame? Jeg er veier 130kg.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg