Livmorhalskreft er forårsaket av hpv-viruset (humant papillomavirus). Det finnes mer enn 100 forskjellige undertyper av dette viruset.

Enkelte av dem kan gi kjønnsvorter, mens andre kan føre til cellene på livmorhalsen endrer seg. Celleforandringer kan i noen tilfeller utvikle seg til kreft.

Søk etter god informasjon

Hvert år får flere enn 25 000 kvinner konstatert celleforandringer i prøver fra livmorhalsen. Selv om celleforandring ikke er kreft, kan en slik beskjed være tung å bære.

– Det er helt vanlig med psykiske reaksjoner. De fleste blir veldig engstelige, forteller Grete Riis-Johannessen, spesialist i gynekologi.

Hun tror frykten bunner i at pasientene vet for lite om emnet. Undersøkelser viser at det er lite kunnskap om HPV og livmorhalskreft i den generelle befolkningen. Og store, skremmende titler i tabloidavisene gjør ikke saken bedre. Riis-Johannessen råder derfor kvinner som er bekymret for celleforandringer og kreft, til å søke etter mer informasjon.

– Sjekk ut seriøse og informative nettsider, som for eksempel kreftregisterets. Unngå sider der andre kvinner forteller sine skrekkhistorier, sier hun.

Kroppen ordner som regel opp selv

I likhet med de fleste andre virusinfeksjoner kvitter kroppen seg vanligvis med viruset etter hvert, og cellene igjen blir normale. Noen ganger skjer ikke dette, og cellene blir ondartete. Det er derfor viktig å gå til jevnlige kontroller, slik at man kan oppdage eventuelle celleforandringer og fjerne dem dersom de ikke blir borte av seg selv.

Test hvert tredje år

Kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøver hvert tredje år.

– Det kan ta opptil 15 år fra man blir smittet av hpv til man får kreft. Hvis man går til kontroll hvert tredje år, har man hatt fem sjekker i løpet av denne tiden. Og da vil man oppdage celleforandringer dersom det er tilfellet, sier Riis-Johannessen.

Svært vanlig infeksjon

– Å være smittet av HPV kan føles stigmatiserende. Det er veldig merkelig med tanke på hvor vanlig denne infeksjonen faktisk er. Nærmere 80 prosent av alle som har et seksualliv vil være smittet en eller annen gang i løpet av livet. Det er altså mer uvanlig å ikke være smittet, påpeker Riis-Johannessen.

Ettersom viruset smittes gjennom seksuell kontakt, er sølibat den eneste måten kan sikre seg helt mot å bli smittet. Bruk av kondom gir ikke fullstendig beskyttelse mot viruset, fordi det kan forekomme på steder som ikke er dekket av kondomet.

En hpv-infeksjon gir ofte ingen merkbare symptomer. Man kan derfor være smittet uten å vite det selv.

– Det er også viktig å huske at selv om man har en partner uten synlige eller påvisbare virusforandringer, så kan vedkommende være smittet. For mange kan dette være vanskelig å takle fordi de tror at partneren har vært utro, forteller Riis-Johannessen.

Vaksine

Til høsten vil alle jenter i 7. klasse få tilbud om vaksine mot hpv. Vaksinen forebygger fire HPV-infeksjoner: 6 og 11 (som gir kjønnsvorter), og 16 og 18 hvilket forårsaker omtrent 70 prosent av tilfellene med livmorhalskreft. Det er derfor fortsatt viktig å ta jevnlige celleprøver.

Andre som ønsker hpv-vaksine kan oppsøke fastlegen sin og få resept, men må selv betale for vaksinen.