Hva slags sykdom er livmorfremfall?

Livmorfremfall (livmorprolaps) forekommer alltid sammen med fremfall av skjedeveggene (vaginalprolaps). Årsaken er at støttevevet i bekkenet, det som ligger rundt livmoren og holder den på plass, er blitt svekket.

Livmoren glir nedover i skjeden, og sammen med den glir skjedeveggene nedover. Ofte vil også urinblaeligren følge med, slik at litt av den buler frem i skjeden.

Hvordan merker jeg at jeg har livmorfremfall?

Du merker det på at du får en tyngdefornemmelse i underlivet. Faller livmoren langt ned, kan du merke at det kommer en kul ut av skjedeåpningen. Du kan også få vanskelig for å få ut avføringen eller for å få tømt blaeligren ordentlig.

Er det noe som kan øke risikoen for at jeg får livmorfremfall?

Ja, mange fødsler øker risikoen.

Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre at jeg får livmorfremfall?

Legene tror at det er av betydning at du holder musklene i bekkenbunnen i god form. Det gjelder å vaeligre flittig med knipøvelser, saeligrlig etter en fødsel.

Når bør jeg gå til lege hvis jeg mistenker at jeg har livmorfremfall?

Livmorfremfall er ikke farlig - bare ubehagelig. Hvis du tror at du har det, kan det vaeligre rimelig å gå til lege for å få sjekket om du har rett. Ellers går du til lege hvis du synes det plager deg.

Hvordan finner legen ut om jeg har livmorfremfall?

Ved en vanlig underlivsundersøkelse der hun ser inn i skjeden din.

Hva er behandlingen for livmorfremfall?

Det er en operasjon. Operasjonen gjøres gjennom skjeden, som regel med ryggmargsbedøvelse. Hvis legen ikke anbefaler operasjon, fordi du har høy alder eller lider av sykdommer som kan gjøre en operasjon komplisert, kan det legges inn en plastring i skjeden. Denne vil holde livmoren på plass. Dette passer best for eldre kvinner som ikke lenger har samleie.

Hvor lenge blir jeg på sykehuset? Hvor lang sykmelding må jeg regne med? Er det noe jeg bør passe på når jeg kommer hjem?

Du må regne med 5 -7 dager på sykehuset. Sykmeldingen avhenger av hva slags arbeid du har. Du skal ikke baeligre eller løfte tungt de første 4 ukene. Det bør gå omtrent 2 måneder før du har samleie. Til å begynne med kan samleiet da føles smertefullt, men det retter seg etter hvert.

Hvor god sjanse har operasjonen til å lykkes?

Hvis legen først har vurdert det slik at du bør ha en operasjon, er den vellykket i de aller fleste tilfellene. Noen få kan oppleve et nytt fremfall når det har gått noen år. Da er det fortsatt mulig med en ny operasjon.