Spiral er et populært prevensjonsmiddel, særlig blant kvinner som har født barn. Metoden har både fordeler og ulemper.

Hva er de vanligste problemene med spiral?

Med kopperspiralen: Kraftige menstruasjonsblødninger. Alle som bruker spiral blør noe mer enn ellers. Den som på forhånd har mye blødninger, egner seg ikke alltid like godt til å bruke spiral. . Menstruasjonssmertene kan også bli verre.

Med hormonspiralen: uregelmessige småblødninger de første 6 månedene Det hender at livmoren støter spiralen ut igjen. Det er ikke alltid at du merker det selv, fordi den kommer sammen med menstruasjonsblodet. Da har du selvfølgelig ingen beskyttelse mot svangerskap lenger.

Er det lettere å få betennelse i underlivet med spiral?

Spiralen øker ikke risikoen for å få betennelse i underlivet, men den beskytter ikke mot det, heller. Kondom beskytter mot smitte, og p-pillen beskytter mot at en betennelse skal bre seg videre til livmoren og egglederne hvis du først har fått smitten i deg. Spiralen gjør ingen av delene. Den passer derfor best for den som lever i et stabilt forhold.

Er det større risiko for svangerskap utenfor livmoren når jeg har spiral?

Spiralen øker ikke risikoen for svangerskap utenfor livmoren, men den beskytter ikke like godt mot det som mot svangerskap i livmoren. Hvis du først blir gravid med spiral, er det øket risiko for at svangerskapet sitter utenfor livmoren, sammenlignet med hvis du blir gravid uten spiral. Risikoen for at dette skal oppstå, er likevel liten.

Hva skjer hvis jeg blir gravid med spiralen på plass?

Spiralen kan ikke skade fosteret. Alle historier om barn som kommer til verden med spiralen i seg, er bare myter. Spiralen ligger i alle fall utenfor fosterhinnene, og kommer ikke i berøring med selve fosteret. En annen sak er at risikoen for en spontanabort eller en for tidlig fødsel er ganske høy med spiralen på plass. Blir du gravid med spiral, skal du derfor søke lege med en gang. Er det mulig å fjerne spiralen, skal det gjøres. Risikoen for at det skal settes i gang en abort ved å dra spiralen ut, er mindre enn risikoen for å abortere senere hvis spiralen blir sittende.

Hvorfor kan ikke unge jenter få spiralen?

Unge jenter som ikke har født barn, er mer utsatt for de problemene som spiralen kan føre med seg. De opplever oftere smerter og utstøtning. I tillegg kommer at unge mennesker ofte ikke har så langvarige stabile forhold, og kan vaeligre mer utsatt for smitte. En infeksjon, som kanskje fører til at hun ikke kan få barn senere, er en stor ulykke for en ung jente. Derfor anbefaler vi heller andre prevensjonsmidler, som p-pille og gjerne kondom i tillegg til unge mennesker.