Hva slags sykdom er cyste på eggstokken?

Så lenge en kvinne er i fruktbar alder og ikke bruker p-piller vil det i hver menstruasjonssyklus modnes en rekke egg i eggstokkene. Hvert egg omgir seg med litt væske. Et slikt væskefylt hulrom kalles for en cyste. Størrelsen kan variere fra et par centimeter og opp til at de veier 30 kg og fyller opp og spiler ut hele magen. Å ha en cyste som er et par centimeter i diameter, er så vanlig at det kaller vi ikke noen sykdom. Hos mange kvinner kommer og går slike cyster stadig vekk.

Hva slags plager kan jeg få av cyster på eggstokken?

Som regel ingen i det hele tatt. Blir det litt størrelse på cysten, kan du merke smerter i underlivet. Er det en riktig stor cyste, vil du selvfølgelig merke at magen vokser etter hvert.

Hva kan øke risikoen for at jeg får cyster - og er det evnt. noe jeg kan gjøre for å forebygge?

Vi kjenner ikke til hva som eventuelt kan øke risikoen, men bruk av p-piller reduserer risikoen for å få cyster.

Når bør jeg gå til lege dersom jeg mistenker at jeg kan ha en cyste?

Du vil som regel ikke mistenke om du har en cyste. De fleste blir oppdaget av legen i forbindelse med en rutinesjekk. Hvis du blir plaget med underlivssmerter eller merker at magen vokser, bør du søke lege.

Er det noe jeg selv kan gjøre for at en slik cyste skal bli borte?

Nei, det er det ikke.

Hvordan finner legen ut om jeg har cyste på eggstokken?

Ved en vanlig underlivsundersøkelse. I tillegg vil det ofte vaeligre nyttig å gjøre en undersøkelse der ultralydapparatet føres inn i skjeden. Da må du bli henvist til en spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Dette gjør ikke vondt. Med ultralyd kan størrelsen på cysten bestemmes nøyaktig, og legen kan se etter tegn på om den skulle kunne vaeligre ondartet.

Hva er behandlingen for cyste på eggstokken?

Hvis legen finner en liten cyste på eggstokken din, vil det riktige vaeligre å se det an noen måneder og så kontrollere deg igjen. Svaeligrt mange cyster forsvinner gjerne av seg selv. Hvis cysten er større eller det viser seg at den ikke blir borte igjen, vil den som regel bli operert vekk. Det hender også at det går an å stikke hull på den og tømme ut vaeligsken, men det anbefales som regel ikke, fordi den ofte fyller seg igjen.

Hvor lenge må jeg vaeligre på sykehuset?

Operasjonen kan i de fleste tilfeller gjøres med laparoskop. Dette er som en "kikkehullsoperasjon" der instrumentet føres inn gjennom et lite snitt naeligr navlen. I tillegg kan det bli lagt noen små ekstra snitt til andre instrumenter. Du kan reise fra sykhuset dagen etter. Sykmeldingstiden vil variere etter hva slags operasjon som ble gjort og hvor fysisk tungt arbeid du har. Fra en til fire uker kan det dreie seg om.

Blir jeg frisk av cyster på eggstokken?

Noen har en tendens til å få cyster igjen og igjen. Da anbefaler legen p-piller for å forebygge. Hos de fleste er det en engangshendelse. I de aller fleste tilfellene er en slik cyste helt godartet. Noen ganger kan det likevel ved operasjonen vise seg at det dreier seg om en ondartet svulst. Kreft i eggstokken får du vite mer om i eget tema.