Hva slags sykdom er endometriose?

Endometriose betyr at vev som er maken til slimhinnen inne i livmoren, begynner å vokse andre steder enn inne i livmoren.

Som regel er det utenpå livmoren eller på eggstokkene. Sykdommen er ikke helt sjelden hos kvinner mellom puberteten og overgangsalderen. Den forekommer hyppigere med økende alder. Endometriose finnes i svært varierende grad hos forskjellige personer. Hos noen er det bare noen små forandringer, som hverken merkes av kvinnen selv eller har noen betydning ellers. Hos andre kan endometriosen ødelegge både eggledere og eggstokker og føre til sammenvoksninger mellom bekkenorganer og tarm.

Hvordan merker jeg at jeg har endometriose?

Mange merker det ikke i det hele tatt. Endometriose finnes hos omtrent en tredjedel av kvinner som er ufrivillig barnløse, så ofte oppdages tilstanden i forbindelse med utredning av ufrivillig barnløshet. Endometriose kan gi underlivssmerter, da som kraftige menstruasjonssmerter som blir verre og verre med årene.

Er det noe som kan øke risikoen for å få endometriose?

Tilstanden er nok til en viss grad arvelig. Utsetter du svangerskap og fødsler til du er godt voksen, øker også risikoen for at du skal få endometriose.

Er det noe jeg kan gjøre for å motvirke at jeg får endometriose?

Egentlig ikke. Svangerskap og amming beskytter mot endometriose, men det har jo ikke så store praktiske konsekvenser.

Når bør jeg gå til lege om jeg mistenker at jeg har endometriose?

Du vil ikke selv merke om du har endometriose. Hos noen blir det funnet i forbindelse med utredning for ufrivillig barnløshet. Har du underlivssmerter, bør du gå til lege, men det er slett ikke sikkert at det er endometriose du har.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å få endometriosen til å gå tilbake?

Nei, det er det ikke.

Hvordan finner legen ut at jeg har endometriose?

Den diagnosen kan bare stilles etter at legen har kikket inn i magen din i forbindelse med en operasjon. Ofte vil det være ved en laparoskopi, en såkalt "kikkehullsoperasjon" for å finne årsaker til f.eks.ufrivillig barnløshet eller til uklare underlivssmerter.

Hva er behandlingen for endometriose?

Behandlingen kan enten være med medikamenter eller med operasjon, eller med en kombinasjon av begge deler. Prinsippet bak behandlingen med medikamenter er å få eggløsningen din og din egen produksjon av kjønnshormoner til å stoppe. Dermed skrumper livmorslimhinnen - både den i livmoren og endometriosen. Du får da heller ikke menstruasjon. Det er forskjellige medikamenter som kan brukes til dette. Alle har bivirkninger, og du og legen i fellesskap må veie fordeler og ulemper mot hverandre. Kirurgisk behandling går ut på å fjerne endometriosevevet så godt det lar seg gjøre. Hvilken behandling som skal velges, kommer an på hvor endometriosen sitter, hvor utbredt den er og om du har eller kan komme til å få ønske om barn. Hvis du ønsker deg barn, er det om å gjøre å være så tilbakeholdende som mulig rent kirurgisk. Er du ferdig med å få de barna du vil ha, kan det være det enkleste å fjerne det vevet som det er endometriose på.

Hvor lenge varer en slik behandling?

Behandling med medikamenter varer gjerne et halvt år, men ofte lenger. Hvis du ønsker deg barn, kan du selvsagt ikke få det under behandlingen, for da har du ikke eggløsning. Poenget med behandlingen er å få endometriosen til å gå tilbake, og så må du prøve å bli gravid med en gang behandlingen slutter. Kirurgisk behandling skjer ofte med laparoskop. Da behøver du bare en til to dager på sykehuset og en ukes sykmelding, men det kan variere alt etter hvor mye endometriosevev det er og hvor det sitter.

Blir jeg helt frisk etter behandlingen?

Hvis du er blitt behandlet med medikamenter, kommer endometriosen som regel tilbake igjen når behandlingen tar slutt og du igjen får egen hormonproduksjon. Etter kirurgisk behandling er selvsagt endometriosen borte fra de stedene der den ble fjernet. Men det er nok dessverre slik at den kan ha en tendens til å dukke opp nye steder. Når du har passert overgangsalderen, blir endometriosen borte. Hormonbehandling i overgangsalderen kan imidlertid holde den ved like.