Blødning mellom menstruasjonene kan skyldes hormoner, betennelse eller kreft.

Hos de fleste kvinner kommer menstruasjonen nokså regelmessig, men det er normalt at den varierer opptil fem dager fra gang til gang. Er variasjonen større, kalles det uregelmessig menstruasjon.

Det er ikke det vi skal snakke om nå, vi skal snakke om blødninger som kommer mellom menstruasjonene, og som du selv skjønner ikke bare er en forskjøvet menstruasjon. Det kan være vanskelig å skille mellom dette.

Hva kommer slike blødninger av?

Blødningene kan komme fra livmorslimhinnen eller fra livmorhalsen.

Den kan skyldes hormoner som virker på livmorslimhinnen, den kan skyldes en betennelse eller den kan også skyldes kreft.

Når bør jeg gå til lege?

Det er en normal grunn til å blø utenom menstruasjonen, som du skal være klar over, og det er blødning i forbindelse med eggløsningen.

Eggløsning har du 12-14 dager før neste menstruasjon. Ofte har du litt underlivssmerter samtidig. En slik blødning er sparsom, og varer bare en dag eller to.

Hvis du ikke kan si helt sikkert at det er det du har, bør du gå til lege.

Er det noe jeg kan gjøre selv for å finne ut av dette?

Du bør føre en nøyaktig menstruasjonskalender.

Skriv opp når hver menstruasjon begynner, når den slutter og når du blør innimellom. Ser du at blødningen kommer 12- 14 dager før neste menstruasjon og aldri ellers, kan du regne med at det er en eggløsningsblødning.

Hvilke sykdommer kan ligge bak slike blødninger?

Det kan være en betennelse i livmorhalsen eller livmorslimhinnen. Det kan være kreft i livmorhalsen eller livmorslimhinnen.

Det kan selvfølgelig også være at blødningen er en forskjøvet menstruasjon. èrsaken til dette er uregelmessig hormonproduksjon fra eggstokkene.

Det gjelder særlig hvis du enten er i tenårene eller i førtiårsalderen og nærmer deg menopausen.