Celleforandringer i livmorhalsen / celleprøver

Hva er celleforandringer i livmorhalsen?

Det betyr at cellene fra livmorhalsen har noen spesielle forandringer som man kan se i mikroskop. Dette kan være forstadiet til kreft. Fra et slikt forstadium og til det blir utviklet kreft, tar det som regel mange år. Noen ganger kan celleforandringene også gå tilbake av seg selv.

Hva kommer slike forandringer av?

Det kan være mange årsaker. En av årsakene som vi kjenner til, er et bestemt virus. Det smitter ved samleie. Røkere får også lettere celleforandringer i livmorhalsen.

Hvordan kan dette bli oppdaget?

Det er ingen måte du kan oppdage det på selv fordi disse forandringene kommer før det er noen symptomer. Du må derfor gå til legen for å få tatt celleprøve. Vi anbefaler at alle kvinner over 25 år gjør det hvert tredje år. Det er unødvendig å gjøre det oftere.

Hva vil det si å ta en celleprøve?

Du må legge deg opp i en gynekologisk undersøkelsesbenk, slik at legen kan se inn i skjeden din. Hun vil så bruke en liten børste og en trepinne, som hun stryker inne i åpningen til livmorhalsen din og utenpå livmorhalsen. Da vil løse celler følge med. De blir strøket ut på en liten glassplate og sendt til et laboratorium, der eksperter ser på dem i mikroskopet. Prøven er gjort på et øyeblikk og det gjør ikke vondt. Du bør ikke ha menstruasjon når du får tatt prøven.

Hva kommer legen til å spørre meg om?

Legen vil spørre deg etter datoen for siste menstruasjon. Sjekk opp den på forhånd og ha den klar. Videre blir du spurt om du bruker p-pille eller spiral, og om du har hatt noen underlivssykdommer eller operasjoner i underlivet. Du vil bli spurt om du har tatt celleprøve før, og når i tilfelle det var.

Hva skjer hvis det blir oppdaget celleforandringer?

Det kommer an på graden av forandringene. I de letteste tilfellene vil du bare bli bedt om å komme til ny celleprøve om en stund, for eksempel tre måneder eller et halvt år. Er forandringene mer tydelige, vil det bli tatt en vevsprøve fra livmorhalsen, som en litt mer nøyaktig undersøkelse. Hvis den bekrefter celleforandringene, vil det bli gjort en såkalt konisering. Dette er et lite kirurgisk inngrep. Da fjernes den nederste delen av livmorhalsen. Det gjøres nå gjerne poliklinisk og i lokalbedøvelse.