Hvert år får omtrent 400 norske kvinner kreft i livmorhalsen. Mange flere får påvist det vi kaller celleforandringer i livmorhalsen som er et forstadium. De som får sykdommen, er fra 30 år og oppover. I mange tilfelle mener man nå at sykdommen skyldes et virus som overføres ved samleie. Arbeidet med å utvikle en vaksine mot sykdommen er kommet ganske langt. Livmorhalsen er den nederste delen av livmoren d.v.s. den delen som stikker ned i skjeden.

Hvordan kan jeg merke om jeg har kreft i livmorhalsen?

Blødninger fra skjeden utenom menstruasjonen og utflod, som ofte også er blodig, kan vaeligre et første tegn. I enkelte sjeldne tilfelle kan det begynne med smerter.

Hva kan øke risikoen for at jeg får kreft i livmorhalsen?

Hvis du har ubeskyttet sex med mange partnere, øker risikoen. Likeledes øker risikoen hvis partneren din har hatt ubeskyttet sex med andre, selv om du selv ikke har det. Røyker du, øker også risikoen.

Er det noe jeg kan gjøre for å motvirke at jeg får kreft i livmorhalsen?

Du kan gå til regelmessige legekontroller for å få tatt celleprøve fra livmorhalsen. Alle bør gjøre det hvert tredje år fra 25-års-alderen. Ofte kan da celleforandringene bli oppdaget så tidlig at du blir fullstendig helbredet bare med en liten operasjon, som du ikke engang trenger sykehusinnleggelse for.

Når bør jeg gå til lege hvis jeg mistenker at jeg kan ha kreft i livmorhalsen?

Med en gang! Jo fortere du får behandling, desto større er sjansen for helbredelse.

Hvis jeg har kreft i livmorhalsen, er det noe jeg selv kan gjøre for å bli bra?

Du bør selvfølgelig prøve å holde deg så sunn og frisk som mulig; Spis sunn og naeligringsrik mat og sørg for at du får det du trenger av vitaminer og mineraler. Ellers er dette en sykdom som trenger kyndig legebehandling.

Hvordan finner legen ut om jeg har kreft i livmorhalsen?

Legen vil gjøre en underlivsundersøkelse. Da ser hun inn i skjeden din og ser på livmorhalsen. Hun vil så i første omgang ta en celleprøve ved å stryke en liten børste og en trespatel over slimhinnen. Denne prøven blir sendt til mikroskopisk undersøkelse på et laboratorium. Hvis mistanken om noe ondartet blir styrket, blir du henvist til spesialist eller sykehuspoliklinikk. Der blir det tatt noen større vevsbiter fra livmorhalsen og disse sendes til undersøkelse. Du vil som regel få lokalbedøvelse, når disse vevsbitene blir tatt.

Hva slags behandling får jeg for kreft i livmorhalsen?

Hvis du bare har celleforandringer, kan det behandles med å fjerne en liten del av livmorhalsen. Det gjøres poliklinisk, det vil si uten sykehusinnleggelse. Har kreften kommet lenger, må hele livmoren opereres vekk. Dette blir gjerne kombinert med strålebehandling. Behandling med cellegift kan også komme på tale.

Hvor lenge må jeg regne med sykehusinnleggelse?

Du vil bli henvist til spesialavdeling på et regionsykehus, og må regne med over en uke i første omgang. Dette kan variere en del, og jeg vil råde deg til å ta kontakt med den avdelingen du skal legges inn på.

Hvor gode sjanser har jeg til å bli helt frisk av livmorhalskreft?

Dette vil som ved alle kreftformer avhenge av når den blir oppdaget. Hvis du er kommet tidlig til lege, og kreften er i et meget tidlig stadium, blir du helt frisk etter behandling. Dersom kreften har kommet lenger, må du nok regne med at denne sykdommen vil følge deg videre i livet.