Menstruasjonssmerter sitter som regel nederst i underlivet eller bak i ryggen.

Smertene kommer omtrent samtidig med at menstruasjonen begynner. Noen ganger kan smertene komme før selve blødningen, andre ganger etter.

Noen kvinner har ikke menstruasjonssmerter i det hele tatt. Andre kan ha et lett ubehag som ikke gjør at de er særlig plaget. Andre igjen kan ha kraftige smerter som gjør at de trenger noe smertestillende for å kunne fungere.

Hvor lenge smertene varer, er også forskjellig fra person til person - alt fra noen få timer til flere dager. Noen ganger kommer smertene takvis, andre ganger er det mer konstant vondt, som en slags krampe eller følelse av noe hardt nederst i magen.

Hva skyldes menstruasjonssmerter?

Når livmorslimhinnen støtes av under menstruasjonen, danner den et eget stoff som kalles for prostaglandiner. Disse prostaglandinene virker på muskelcellene i selve livmoren og får dem til å trekke seg hardt sammen, akkurat som rier under en fødsel.

Når livmoren trekker seg sammen, kan det gjøre vondt. Hos de kvinnene som har menstruasjonssmerter, trekker livmoren seg hardere sammen enn hos de kvinnene som ikke har slike smerter.

En del av prostaglandinene blir også fraktet med blodet rundt til andre steder i kroppen. Noen kvinner har for eksempel ofte diare de første dagene av menstruasjonen. Det skyldes at prostaglandinene virker på tykktarmen.

Er det noen gang nødvendig å gå til lege på grunn av menstruasjonssmerter?

Det kan være flere grunner til å gå til lege på grunn av menstruasjonssmerter.

For det første: Hvis smertene er så sterke at du har problemer med å fungere i dagliglivet, bør du kontakte lege for å få hjelp med det. For eksempel p-piller reduserer menstruasjonsmerter.

For det andre: Svangerskap utenfor livmoren gir symptomer som ligner på en menstruasjon med svak blødning og sterke smerter. Det du da skal legge vekt på, er om blødningen kommer på et annet tidspunkt enn du venter den, særlig hvis den er forsinket. Hvis den da er mer sparsom og langdradd enn vanlig, men med kraftigere og en annen slags smerter enn du er vant til, skal du søke lege.

Det teller selvfølgelig med i overveielsene om det er noen mulighet for at du kan være blitt gravid i løpet av den siste måneden. Hvis du skulle besvime eller føler deg som om du ville besvime, skal du ikke nøle med å søke lege.

Er det noe jeg kan gjøre selv mot menstruasjonssmerter?

Når noe er så alminnelig og så ufarlig som menstruasjonssmerter, finnes det selvfølgelig en mengde kjerringråd. Du må finne ut hva som passer best for deg selv, men de fleste har nok best av å leve akkurat som normalt.

Fra gammelt av var det en mengde regler om ting man burde unngå under menstruasjonen, som idrett, og kanskje særlig ting som tar på magemusklene. Det er ikke riktig. Gjør du noe som tar på magemusklene, kan du kanskje merke at du blør kraftigere. Det er bare fordi det blodet som allerede ligger i skjeden, blir presset ut. Totalt blør du ikke mer for det.

Smertestillende tabletter som ikke er på resept, kan ofte hjelpe. Tabletter som inneholder ibuprofen, det vil si enten Ibux eller Ibumetin er det mest effektive mot denne typen smerter. Tabletter som inneholder paracetamol kan også hjelpe.

Kan menstruasjonssmerter skyldes en sykdom?

Menstruasjonssmerter er som regel helt uskyldige. Endometriose er imidlertid en sykdom som kan arte seg som menstruasjonssmerter som blir verre og verre med tiden.