Betennelse i skjeden kan skyldes forskjellige mikroorganismer. Noen smitter ved samleie, andre kan du få uansett.

Jeg skal nevne de vanligste mikroorganismene: Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Candida albicans. Betennelse med gardnerella vaginalis kalles vaginose. Vaginose og betennelse med trichomonas smitter stort sett ved samleie. Candida albicans er en sopp, den samme som gir trøske. Den finnes i skjeden, munnhulen og tarmen hos svaeligrt mange, men som regel gir den ingen plager. Av og til kan den ta overhånd og gi opphav til symptomer.

Hvordan merker jeg om jeg har betennelse i skjeden?

Først om fremst ved øket utflod, dernest ved kløe eller svie. Vaginose fører ofte til vond lukt, du kan spesielt merke den på slutten av menstruasjonen eller etter samleie.

Hva kan øke risikoen for at jeg får betennelse i skjeden?

Ubeskyttet sex. Jo flere partnere du har, desto større risiko. Når det gjelder soppinfeksjon, er det spesielt lett å få det under svangerskapet. Det har ingenting med smitte å gjøre. Behandling med antibiotika, som dreper de snille bakteriene i skjeden, kan føre til at sopp trives og vokser bedre. Dermed kan en soppinfeksjon oppstå.

Er det noe jeg kan gjøre for ikke å få betennelse i skjeden?

Bruk kondom ved tilfeldig sex - eller la vaeligre å ha det. Har du lett for å få soppinfeksjon, kan det kanskje hjelpe noe å bruke stikkpiller med melkesyre i skjeden. Slike stikkpiller får du kjøpt på apoteket.

Når bør jeg gå til lege dersom jeg mistenker betennelse i skjeden?

Har du fått unormalt mye utflod, og spesielt hvis det lukter vondt, svir eller klør, bør du gå til lege slik at du kan få effektiv hjelp.

Kan jeg ha samleie selv om jeg har betennelse i skjeden?

For din egen skyld, ja. Men du bør jo passe på å ikke smitte andre så lenge du har en slik mistanke. På samme måte bør du informere den du tror du er blitt smittet av, slik at han kan få behandling. Har du selv mistanke om at du kan ha smittet noen, er det redelig å si fra. Mannen har stort sett ingen symptomer av disse bakteriene eller av soppen, men han har infeksjonen for det, og vil smitte andre eller gi deg smitten tilbake når du er behandlet, hvis han ikke blir behandlet selv.

Hvordan finner legen ut om jeg har betennelse i skjeden?

Ved å gjøre en vanlig underlivsundersøkelse der hun ser inn i skjeden din. Det kan vaeligre aktuelt å gjøre noen spesialundersøkelser av utfloden.

Hva er behandlingen for skjedebetennelse?

Alt etter hvilken mikroorganisme det dreier seg om, vil du bli behandlet med tabletter eller stikkpiller. Du vil også få med behandling til partneren din.

Blir jeg helt frisk igjen?

Ja, det blir du. Når det gjelder soppinfeksjoner, er det noen som har lett for å få det om og om igjen. Det er ikke annet å gjøre med det, enn å behandle det om igjen hver gang det kommer.