Klamydia er bakterien som gir hyppigst egglederbetennelse i dag.

Hva er betennelse i egglederen?

Egglederne er som to tynne rør, som går fra hver side av livmoren til eggstokkene. De danner forbindelsen mellom livmoren og eggstokkene.

Etter et samleie svømmer sædcellene gjennom livmoren og ut gjennom egglederne til de kommer til eggstokkene. Hvis det akkurat da er et modent egg der, blir det befruktet. Egglederne frakter så det befruktete egget til livmoren, der det slår seg ned for å vokse videre.

Kommer det sykdomsskapende bakterier opp gjennom livmoren, kan de slå seg ned i egglederne, og det blir en betennelse. På fagspråket kalles denne sykdommen salpingitt.

Den bakterien som hyppigst gir egglederbetennelse i våre dager, er klamydia. Før i tiden var det oftere gonorre som forårsaket betennelse.

Hvordan merker jeg det om jeg har egglederbetennelse?

Sykdommen begynner ofte gradvis med magesmerter, gjerne under eller like etter en menstruasjon. Samtidig har du øket utflod, kanskje småblødninger og litt feber.

Sykdommen kan også begynne plutselig, med kraftige magesmerter og høy feber.

Hva kan øke risikoen for at jeg får egglederbetennelse?

Smitten skjer i forbindelse med samleie.

Ubeskyttet sex øker risikoen. Jo flere partnere, dess høyere risiko. P-piller gir en viss beskyttelse. Den beste beskyttelsen gir likevel kondom, eller å la være å utsette seg for smitte.

Når bør jeg gå til lege hvis jeg tror jeg kan ha egglederbetennelse?

Med en gang.

Jo raskere du får behandling, desto mindre er risikoen for at det blir en varig skade.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å bli bedre?

Holde deg i ro og holde deg varm. Men det kan ikke erstatte legebehandling.

Legen vil gjøre en vanlig underlivsundersøkelse. Først vil hun se inn i skjeden din for å se om du har noe ekstra mye utflod, og ta en bakterieprøve fra livmorhalsen. Så vil hun kjenne forsiktig på livmoren og egglederne dine. Hvis du har egglederbetennelse, vil du synes at dette gjør vondt. Eventuelt kan legen også kjenne at egglederne kjennes oppsvulmete.

Legen vil også ta blodprøver av deg, som kan si noe mer om sannsynligheten for at du har en betennelse. Mange ganger kan det være vanskelig å være sikker på denne diagnosen. Det kan derfor være at legen vil synes det er riktig å legge deg inn på sykehus.

I så fall vil det kanskje bli gjort en laparoskopi. Det er en undersøkelse der du får full narkose. Så føres et tynt rør inn i magen din, som legen kan se gjennom og se på livmor, eggleder og eggstokker.

Hva er behandlingen for egglederbetennelse?

Det behandles med antibiotika.

I noen sjeldne tilfeller kan betennelsen være så kraftig at det blir nødvendig med en operasjon for å fjerne egglederne.

Du bør sørge for at partneren din også får behandling.

Blir jeg frisk av egglederbetennelse?

De fleste blir helt friske igjen. Hos noen kan likevel infeksjonen ligge latent og blusse opp igjen, en eller kanskje flere ganger.

Dessverre er det slik at egglederne kan ha tatt varig skade, selv om betennelsen blir slått tilbake. Da kan du bli steril, det vil si at du mister evnen til å få barn. Sjansen for at det skal skje etter en egglederbetennelse, er omtrent 15 prosent.

Det er også øket risiko for at du kan få svangerskap utenfor livmoren senere. En del kvinner blir også plaget av varige smerter.

Grovt sett kan vi si at hver fjerde kvinne som har hatt egglederbetennelse, får senskader.