Hvor kommer underlivssmerter fra?

Smertene kan komme fra ett eller flere av organene i underlivet, fra livmoren, egglederne, eggstokkene eller bukhinnen som omgir disse organene. Smerter nederst i magen kan også skyldes en tarmsykdom eller en rygglidelse. Mange kvinner har underlivssmerter uten at det går ann å finne noen sikker årsak.

Er det normalt å ha underlivssmerter?

Menstruasjonssmerter er normale. Likedan er det forholdsvis vanlig å ha smerter i forbindelse med eggløsning. Dette skjer normalt 10-12 dager før neste mesntruasjon. Smerter som ligner på menstruasjonssmerter går det også an å ha utenom menstruasjonen, uten at det skyldes noen sykdom. Litt knip og luftsmerter fra tarmene har også alle mennesker fra tid til annen.

Når bør jeg gå til lege pga. underlivssmerter?

Hvis du får svært sterke smerter som oppstår i løpet av relativt kort tid og som er av en ukjent karakter, bør du søke lege umiddelbart. Det kan være at du har fått en sykdom som gjør at du trenger viktig behandling for å bli frisk. Ellers bør du oppsøke lege hvis du har smerter som plager deg.

Hvilke sykdommer kan ligge bak smertene?

Hvis du er eller kan være gravid, kan smertene skyldes en abort eller svangerskap utenfor livmoren. I begge tilfellene vil det også være en blødning fra skjeden.

Egglederbetennelse gir smerter. Ofte har man da også feber og generell sykdomsfølelse.

Takvise, meget kraftige smerter kan skyldes en cyste på eggstokken. Cyster er væskefylte svulster som er helt godartede. Det er best å tilføye at cyster på eggstokken er svært vanlige, og som regel gir de ikke smerter.

Muskelknuter på livmoren kan i enkelte tilfelle gi smerter.

Mer eller mindre kroniske smerter kan skyldes endometriose. Endometriose er en tilstand der det finnes livmorslimhinne andre steder enn inni livmoren. Mest vanlig er det rundt livmoren og på eggstokkene. Kroniske smerter kan også skyldes sammenvoksninger. Sammenvoksninger kan man få etter operasjoner i underlivet eller etter betennelser.

De tarmsykdommene som kan gi underlivssmerter, er først og fremst betennelser. Blindtarmbetennelse er en årsak til akutte smerter. Andre, mer kroniske betennelser i tynntarmen eller tykktarmen kan også føre til smerter i underlivet.

En ikke uvanlig årsak til underlivssmerter er rett og slett forstoppelse.

Kan smertene skyldes kreft?

Nei, kreft i underlivet ytrer seg ikke først og fremst som smerter.