Hva kan forårsake at menstruasjonen uteblir?

Hos de fleste kvinner er menstruasjonen nokså regelmessig. Den kommer med 25 til 32 dagers mellomrom, men mellomrommene kan variere med noen dager fra gang til gang.

Går det så mye som en uke lenger enn det du venter, kan du si at menstruasjonen er uteblitt. Kanskje kommer den så, noe forsinket, kanskje kommer den ikke på lang tid.

Hva kan årsaken være når menstruasjonen ikke kommer?

Mange forskjellige ting. Det kan skyldes at du ikke har hatt eggløsning til vanlig tid, eller det kan skyldes at du er gravid.

Du kan også muligens ha kommet i overgangsalderen - alt ettersom.

Når bør jeg gå til lege?

Det kommer helt an på situasjonen.

Om du er gravid eller ikke, kan du finne ut ved å bruke en svangerskapstest av urin. Den får du kjøpt på apoteket. Hvis du er gravid og ønsker abort, må du gå til lege så fort som mulig. Ellers må du bestille time til svangerskapskontroll på helsestasjonen eller hos legen, men det haster ikke før du er cirka tre måneder på vei.

Hvis du ikke er gravid, må du tenke etter om det er noen opplagt grunn til at du ikke har hatt eggløsning. Har du nettopp sluttet med p-piller? Da kan det ta en stund før menstruasjonen kommer igjen.

Har du vært utsatt for stress, for eksempel eksamen, reise, flytting, bytting av jobb? Eggløsning er en følsom greie og kan lett påvirkes av slike forhold.

Har du slanket deg for mye? Sørg for å få i deg den maten du trenger! Føler du deg ellers frisk, trenger du ikke gå til lege før menstruasjonen har vaeligrt borte et halvt år. Som regel kommer den nemlig igjen av seg selv.

Er du gammel nok til at det kan være overgangsalderen, trenger du ikke gå til lege hvis du ellers føler deg frisk.

Kan det skyldes noen sykdom hvis menstruasjonen blir lenge borte?

Som regel gjør det ikke det.

I sjeldne tilfeller kan det skyldes noe som heter prolaktinom, som er en godartet svulst i den delen av hjernen som heter hypofysen.

Dette kan legen finne ut ved en enkel blodprøve. En slik svulst kan behandles enten med medisiner eller med operasjon.

Hypothyreose - nedsatt virksomhet i skjoldbruskkjertelen - kan også medføre sjelden menstruasjon. Da har du også andre plager: du er trett, slapp, fryser lett, med andre ord: er ikke ditt gamle jeg.

Om du har denne sykdommen, som først og fremst rammer kvinner midt i livet, kan legen også diagnostisere ved hjelp av blodprøver. Sykdommen kan behandles med tilskudd av thyroxin, som er det hormonet som skjoldbruskkjertelen produserer.