Bør jeg gå til lege når jeg er kommet i overgangsalderen?

Å komme i overgangsalderen er like naturlig som å komme i puberteten, og ikke noe du behøver å gå til lege for. Men hvis du føler deg plaget, kan legen hjelpe deg.

Er du plaget av uregelmessige blødninger, kan det ofte reguleres med hormonbehandling. Plager hetetoktene deg, hjelper hormonbehandling på det også.

Hormonbehandling kan også hindre kalktapet fra skjelettet. Hvis du tror at du kan ha risiko for å få benskjørhet, finnes det nå metoder til å måle kalktapet fra skjelettet. Dette er en undersøkelse som du ikke kan få i det offentlige helsevesenet, og som bare finnes noen steder i landet. Du må selv betale for undersøkelsen.<p< Plager i underlivet som skyldes mangel på hormoner, blir også borte med hormonbehandling. Til dette fins det en krem som kan kjøpes reseptfritt på apotek.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å komme meg lettere gjennom overgangsalderen?

Hetetoktene takler du med å ha påkledning som du lett kan variere etter hvor varm du føler deg. Unngå tettsittende, høyhalsete gensere eller kjoler. Bomull er best.

Pass på å drikke nok hvis du har svettet mye - vann er best. Ha tørt skift ved siden av sengen, slik at du slipper å stå opp hvis du må skifte om natten. Se om du kan klare å slutte å røke.

Ikke vær altfor tynn, modne damer skal ha litt fett på kroppen. Sørg for rikelig fysisk aktivitet, finn deg en mosjonsform du liker. Blås i om de andre kanskje er yngre og du synes at du ser rar ut, nå er du nådd så langt i livet at du gjør som du selv vil.

Gjør knipøvelser. Kjennes det tørt under samleie, kan du kjøpe glidekrem på apotek. Ikke bruk en hvilken som helst krem.

Er det sant at jeg vil holde meg bedre hvis jeg bruker hormoner?

Hormoner hjelper godt mot hetetokter. Hormoner forebygger bentap fra skjelettet.

På den annen side medfører de en viss økning i risikoen for brystkreft og kreft i livmoren.

Er du mye plaget av hetetokter, vil hormoner utvilsomt bedre livskvaliteten, ellers bør de ikke brukes. De bør brukes i så lav dose som mulig og i så kort tid som mulig.