Hva er utflod?

Væske som kommer ut fra skjeden hos kvinner eller urinrøret hos menn kalles utflod eller sekret. Det er alltid tegn på sykdom hos menn, men hos kvinner er det normalt. Men når utfloden forandrer seg , er det er et sykdomstegn. Utfloden kan forandre seg i farge, form og lukt. Er du i tvil om du har en unormal utflod, bør du oppsøke lege.

Hva kommer kløe i underlivet av?

Kløe i underlivet er veldig vanlig og kan skyldes mange ting. Tøy som irriterer, f.eks. p.g.a. vaskepulver, trange klær som gnisser mot huden eller hudsykdommer som også forekommer i underlivet. Utflod som gir økt fuktighet nedentil kan i seg selv gi kløe. Kløe kan også være forårsaket av en gjærsopp som forekommer normalt i kjønnsorganene, men som kan formere seg og forårsake plager. Oppsøk lege hvis du har plagsom kløe som ikke blir bedre, selv om du skifter til videre klær, bytter vaskepulver o.l.

Hva er svie i underlivet, og hva kan årsaken være ?

Svie oppstår når noe irriterer huden på kjønnsorganene. Det kan forekomme ved blærekatarr, skjedekatarr eller ved kjønnssykdommer som gonore og chlamydia. Svie på huden kan være forårsaket av utflod fra kjønnsorganene eller ved at det er oppstått sår i huden eller slimhinnen. Det kan være forbigående, men hvis det vedvarer, bør du søke lege. Svie kan også oppstå etter overdrevent vasking med sterke såper.

Hva er årsaken til sår i underlivet?

Sår på kjønnsorganene forekommer som oftest som tegn på en infeksjon med sopp, bakterier eller virus med fellesnavn mikroorganismer. Det kan være vanlige hudbakterier som forårsaker en slags brennkopper, eller det kan være noe man er blitt smittet med ved samleie. Mikroorganismer forårsaker som oftest kløe, og da kan kløing/kloring føre til sårdannelser. Noen ganger kan huden p.g.a. dette hovne opp og gi kuler i lyskene som tegn på betennelse. Dette trenger behandling med antiseptisk medisin mot betennelse i flytende eller kremform. Disse er reseptfrie på apoteket. Blir det ikke borte etter noen dager, bør du kontakte lege.

Også skader kan fremkalle sår nedentil, som f.eks etter voldsomme samleier. Smerter i underlivet kan deles inn i de som sitter inne i magen og de som er i de ytre kjønnsorganer. Det er de sistnevnte som blir omtalt her. Smerter kan forårsakes av sår, katarrer i urinrør eller skjede og skader eller hudforandringer i forbindelse med infeksjoner. Smerter sammen med hevelser i huden eller lysken bør undersøkes hos lege, det samme bør langvarige smerter uten spesielle ytre tegn. Smerter i pungen kan skyldes en infeksjon, men oppstår den etter et spark eller slag mot skrittet, bør man snarest oppsøke legevakten. En slik skade kan kreve en operasjon for å redde "steinen". Hevelse i pungen uten smerter bør også undersøkes av lege for å utelukke ondartet sykdom eller annen sykdom som trenger behandling.