Hvor mye blødning er "for mye"? Gjennomsnittlig blør kvinner omtrent 50 milliliter (ml) eller en halv desiliter ved hver menstruasjon. Blør man 80 ml eller mer, regnes det som "for mye" blant fagfolkene.

Nå er det jo ikke så greitt å måle menstruasjonen sin i milliliter, akkurat. Det vi kan si, er at blør du så kraftig at det hemmer deg i ditt daglige virke, slik at du for eksempel må bruke bleier eller håndklær, blør du unormalt mye.

Hva kommer slike kraftige blødninger av?

Den vanligste årsaken er bruk av spiral. Spiralen medfører kraftigere blødninger hos nesten alle. Det må man bare leve med.

Synes man at det blir for mye, er alternativet å finne en annen prevensjonsform.

En annen grunn kan være muskelknuter i livmoren. Slike muskelknuter er svært vanlige, særlig når du kommer over de førti.

En tredje grunn kan være blødersykdom. Det er nokså uvanlig at kvinner har blødersykdom, men det hender jo.

Hvis du vanligvis ikke blør spesielt mye under menstruasjonen, men har fått en slik kraftig blødning akkurat nå, bør du tenke på om det eventuelt kan være en spontanabort.

Blør du svært mye og samtidig har kraftige smerter, bør du søke lege.

Bør jeg ellers gå til lege hvis jeg har kraftig menstruasjon?

Plager det deg så mye at du gjerne vil gjøre noe med det, bør du gå til lege.

Det går an å gjøre noe for det, enten med tabletter som du tar under menstruasjonen, eller med annen behandling - p-piller for eksempel.

Ellers behøver du ikke gå til lege. Men du bør passe på at du ikke får jernmangel. Det kan derfor være lurt å ta jerntabletter.

Kan det være noen farlig sykdom som gjør at jeg blør så kraftig?

Nei, ikke hvis dette er en blødning som du er sikker på er menstruasjon.

Men hvis du har blødninger mellom menstruasjonene, enten de er kraftige eller ikke, bør du søke lege.