Hva er klamydia og hvordan får man det?

Klamydia er en mikrobe som finnes i slimhinnene i kjønnsorganene og kan smitte ved seksuell kontakt. Det er en hyppig infeksjon blant unge, seksuelt aktive jenter og gutter i Norge. Den er også utbredt i resten av verden. Størst risiko for å bli smittet har du når du bytter seksualpartner ofte eller har seksuell kontakt med tilfeldige partnere.

Hvor lang tid går det fra jeg blir smittet til jeg merker sykdommen?

Tiden fra smitte til plager er varierende for ulike personer. Fra du blir smittet til du merker plager går det vanligvis 1 til 3 uker. Problemet med klamydia er at opptil halvparten som blir smittet, ikke merker at de har en smittsom sykdom som de kan smitte videre. Dette gjelder både gutter og jenter.

Hvordan merker jeg at jeg er smittet?

Plagene ved klamydia er svie ved vannlating og utflod eller bare en av delene. Er det bare utflod, er det vanskelig for jenter å merke at de har en infeksjon. Svie ved vannlating kan gi mistanke om blærekatarr og ikke om en kjønnssykdom. Det er derfor viktig å være oppmerksom på disse symptomene hvis de opptrer et par uker etter en tilfeldig seksualpartner, eller etter noen uker i et nytt forhold. Da bør du oppsøke lege og angi at du tror du har en smittsom sykdom. Hos gutter er utflod og svie alltid et tegn på at noe er galt og de bør oppsøke lege.

Hvis en jente har hatt klamydia over noen tid uten å har merket det, kan hun få uregelmessig menstruasjon eller smerter i underlivet i områdene ovenfor lyskene. Hos gutter kan ubehag i pungen, hevelse, varmefølelse, rødhet og smerter være tegn på betennelse i bitestikkelen. Med slike plager bør du oppsøke lege.

Kan klamydiainfeksjon føre til andre plager eller skader?

Den mest fryktede skade eller komplikasjon er ødeleggelse av egglederne som igjen fører til at kvinner ikke kan bli gravide. Det kan også føre til svangerskap utenfor livmoren, hvis egglederen bare er delvis ødelagt, men ikke kan føre det befruktede egget helt ned til livmoren. Man regner med at mellom 400 og 600 kvinner blir sterile årlig i Norge p.g.a. klamydia. Langvarige uklare underlivssmerter kan forekomme som en senfølge. Hos gutter er man mer usikre på hva klamydia kan føre til, men mange mener at klamydia fører til nedsatt sædkvalitet og derfor nedsatt evne til å gjøre kvinner gravide.

Klamydia kan hos enkelte gi opphav til en slags leddgikt med hevelse og smerter i spesielt de store leddene i ben og armer.

Hvordan finner legen ut om jeg har klamydia?

For å finne ut om du har klamydia må legen ta prøver fra urinrøret hos gutter, og urinrøret og livmorhalsen hos jenter. Selve prøvetakingen er litt vond, men det går fort over. Prøvene undersøkes så på et mikrobiologisk laboratorium og svaret får man etter cirka en uke.

Hva er behandlingen for denne infeksjonen?

Klamydia kan behandles med antibiotika og best er tetracycliner. I et parforhold er det viktig at begge parter blir behandlet selv om den ene ikke har plager. I behandlingstiden skal man ikke ha samleie. Etter en slik behandling blir man helt frisk, men kommer man sent til behandling kan infeksjonen allerede ha gjort skader som ikke kan helbredes med antibiotika.

Kan jeg gjøre noe for å beskytte meg mot smitte?

Dette er en sykdom som smitter ved seksuell kontakt. Bruk av kondom vil hindre smitte. Derfor er det viktig at man alltid bruker kondom og bruker det under hele samleiet. I og med at klamydia er så utbredt og gir lite symptomer, er det stor sjanse for at en tilfeldig, eller en ny partner kan være smittet. Kondom brukt bare av og til gir derfor ingen sikker beskyttelse.